Ranní zpravodaj: Americké akcie v pondělí uzavřely na nižší úrovni

Tržní události předchozího dne

Ranní zpravodaj: Americké akcie v pondělí uzavřely na nižší úrovni
Timur Barotov
Timur Barotov

Americké akcie v pondělí uzavřely na nižší úrovni a investoři se připravovali na týden, kdy by výpověď předsedy Fedu Jeroma Powella a měsíční zpráva o zaměstnanosti mohly otestovat zisky akcií. Index S&P 500 klesl těsně pod nulovou hranici. Průmyslový index Dow Jones klesl o 0,2 %. Nasdaq Composite klesl o 0,4 %, když pokles akcií společností Apple i Tesla zatížil technologický index.

Společnost Apple je pod tlakem antimonopolních úřadů na obou stranách Atlantiku. V době, kdy se technologický gigant připravuje na rozsáhlou žalobu ze strany ministerstva spravedlnosti v USA, dostal v pondělí od Evropské komise pokutu ve výši 2 miliard dolarů za údajné porušování zákonů o hospodářské soutěži v zámoří. Apple hodlá proti rozhodnutí antimonopolního úřadu Evropské unie bojovat. Podle médií se také snaží přesvědčit úředníky ministerstva spravedlnosti, aby žalobu nepodávali. Akcie společnosti Apple během obchodování klesly až o téměř 3 %. Pokutu společnost nese za to, že na trhu distribuce aplikací pro streamování hudby využívá své dominantní postavení na úkor svých konkurentů.

Reklama

Akcie společnosti Nvidia se v pondělí dostaly na nová historická maxima díky pokračujícímu nadšení pro polovodiče a umělou inteligenci. Akcie posílily o více než 6 % a dotkly se vnitrodenního rekordu 877 USD za kus. Také akcie Advanced Micro Devices vzrostly o více než 4 % a dotkly se rekordní úrovně 211 USD. Mezitím akcie Super Micro Computer vyskočily až o 26 % a dosáhly nových maxim před vstupem tohoto výrobce serverů do indexu S&P 500. Akcie Super Micro Computer od začátku roku vzrostly o více než 290 % v souvislosti s pokračujícím šílenstvím kolem umělé inteligence. Akcie společnosti Tesla v pondělí klesly o zhruba 6 % v důsledku poklesu únorových dodávek vozidel výrobce elektromobilů z jeho šanghajské továrny a nedávných zpráv o eskalaci cenové války v Číně. Akcie Tesla od počátku roku klesly o 23 %. 

Bitcoin za pouhý týden posílil o více než 20 %. Od dosažení historického maxima z listopadu 2021 ve výši 68 789,63 USD dělí tuto kryptoměnu necelých několik procentních bodů. Spolu s tím také rostou neseriózní kryptoměny, kterým schází jakákoli míra kredibility. Je to jedna ze známek, že je na trhu příliš mnoho likvidity, podobně jako v roce 2021. Očekávám, že při středečním a čtvrtečním sezení Jeroma Powella v americkém kongresu se bude předseda Fedu snažit tyto excesy zmírnít jestřábí rétorikou. 

Reklama


Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama