Ranní zpravodaj: Americké akcie ve středu uzavřely na vyšší úrovni

Tržní události předchozího dne

Ranní zpravodaj: Americké akcie ve středu uzavřely na vyšší úrovni
Timur Barotov
Timur Barotov

Americké akcie ve středu uzavřely na vyšší úrovni, přičemž v čele byly technologické společnosti, zatímco investoři očekávají nové údaje o inflaci a vstřebávali dramatický obrat událostí u spotových bitcoinových ETF. Index Dow Jones uzavřel o 0,5 % výše, zatímco benchmark S&P 500 vzrostl o 0,6 % a opět se přiblížil svému historickému maximu. Nasdaq Composite se posunul o 0,8 % výše, když výrobce polovodičů Nvidia dosáhl ve středu dalšího rekordu.

Technologičtí giganti Meta a Alphabet se během seance dotkli 52týdenních maxim. Akcioví investoři čekají na čtvrteční údaje o spotřebitelské inflaci v USA za prosinec a sledují známky dalšího ochlazení, které by mohly přimět Fed k obratu v politice. V posledních dnech rostou obavy, že trh počítá s příliš velkým počtem snížení úrokových sazeb v roce 2024, protože kdysi velká důvěra v brzké snížení sazeb slábne. Rozhodnutí o tom, zda společnosti jako BlackRock a Ark Invest mohou začít nabízet tyto fondy, mělo podle většiny očekávání padnout později ve středu.

Reklama

Futures kontrakty na ropu ve středu klesly poté, co zásoby ropy v USA minulý týden nečekaně vzrostly a zvýšily se i zásoby benzinu. West Texas Intermediate zakončila seanci poklesem o více než 1 % a usadila se na 71,3 USD za barel.  Zima je pro benzín sezónně slabým obdobím, protože sněhové bouře a chladné počasí ovlivňují řidičské návyky. Zdá se však, že nárůst zásob je nadměrný a rovná se největšímu dvoutýdennímu nárůstu od roku 2016.

Podle středečního vyjádření mluvčího Komise pro cenné papíry agentura "koordinuje své vyšetřování falešného příspěvku na X zaslaného v úterý, který vyvolal chaos na kryptotrhu, s příslušnými orgány činnými v trestním řízení, včetně Úřadu generálního inspektora SEC a FBI". Úterní zpráva naznačovala, že SEC schválila obchodování se spotovými bitcoinovými ETF, přičemž většina očekává, že toto rozhodnutí padne později ve středu. Mluvčí dodal: "Neautorizovaný obsah na účtu @SECGov nebyl vypracován ani vytvořen SEC." Neštěstí přitáhlo novou pozornost k SEC, která byla nucena koncem úterý oznámit, že její vládní účet na X, dříve známém jako Twitter, byl napaden hackery. V reakci cena bitcoinu na okamžik vystřelila o 3 000 USD na 47 000 USd a pak následovala menší korekce, když se ukázalo, že se jednalo o falešnou zprávu. 

Reklama


Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama