Ranní zpravodaj: Americké akcie ve středu znovu získaly dynamiku

Tržní události předchozího dne

Ranní zpravodaj: Americké akcie ve středu znovu získaly dynamiku
Timur Barotov
Timur Barotov

Americké akcie ve středu znovu získaly dynamiku, protože investoři vyhodnotili údaje o inflaci, které byly horší, než se očekávalo, a připravili se na další údaje ve čtvrtek, přičemž se zaměřili na zápis z jednání Federálního rezervního systému, který jim měl ukázat, jak tvůrci politiky uvažují o úrokových sazbách. Zápis z posledního zasedání centrální banky zveřejněný ve středu potvrdil, že členové Fedu vidí ještě jedno zvýšení sazeb na dvou zbývajících zasedáních banky v tomto roce, ale inflační obrázek, který vyplyne z tohoto týdne, podpoří očekávání ohledně toho, jak banka rozhodne 1. listopadu. Mezitím výnosy státních dluhopisů pokračovaly v ústupu. Referenční desetiletý výnos ve středu klesl a obchodoval se pod 4,6 %, zatímco minulý týden dosáhl maxima nad 4,88 %. Podle některých analytiků však dluhopisy ještě nemusí být z nejhoršího venku, protože chybí slabé ekonomické údaje nebo pádný důvod pro další pokles výnosů. Průmyslový index Dow Jones zakončil růstem o 0,2 %, zatímco index S&P 500 si připsal 0,4 %. Technologický Nasdaq Composite si připsal zhruba 0,7 %. 

Velkoobchodní ceny v USA rostly minulý měsíc nejrychlejším tempem od dubna, přičemž index cen výrobců za září se oproti předchozímu roku zvýšil o 2,2 %, zatímco se očekával nárůst o 1,6 %. Údaj PPI naznačuje, že inflační tlaky přetrvávají navzdory agresivnímu zvyšování úrokových sazeb ze strany Fedu. Další údaj o inflaci přinese čtvrteční pohled na spotřebitelské ceny, které by měly oproti minulému měsíci mírně zpomalit. Podle odhadů agentury Bloomberg se očekává, že zpráva, ukáže celkovou inflaci ve výši 3,6 %, což představuje mírné zpomalení oproti srpnovému meziročnímu růstu cen o 3,7 %. Na jádrové bázi se očekává, že ceny v září vzrostly o 4,1 % oproti loňskému roku, což je zpomalení oproti 4,3% meziročnímu růstu zaznamenanému v srpnu.  

Reklama

Tento týden začíná výsledková sezóna za třetí čtvrtletí a analytici Wall Street očekávají, že růst zisku nebude poprvé v tomto roce záporný. Podle týmu akciové strategie Bank of America byl 6% pokles zisků ve druhém čtvrtletí dno, to je v kontrastu s tím v co věří stratégové například v Morgan Stanley. Konsenzuální projekce Wall St. nepředpokládají ve třetím čtvrtletí stagnaci zisků ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku. Ve čtvrtém čtvrtletí se situace má zlepšit, Wall Street očekává 9% růst zisků. Bank of America i Evercore se domnívají, že prognóza růstu zisku za třetí čtvrtletí je příliš nízká. Hlavní výkonný ředitel společnosti Evercore ISI vidí větší růst zisků v důsledku silnějších ekonomických údajů, než se očekávalo, které přicházely v průběhu třetího čtvrtletí. Ten označuje očekávání ve třetím čtvrtletí za "utlumená", což podle něj nastavuje nízkou laťku pro překonání zisků. 

Akcie s malou kapitalizací se nezúčastnily rallye na trhu v roce 2023 a proto index akcií Russell 2000 dosud zůstává prakticky bez zisku. Mezitím technologický Nasdaq vzrostl o téměř 30 % a S&P 500 o 13 %. Bank of America upozorňuje na klíčový problém, kterému čelí společnosti s malou kapitalizací a který pravděpodobně děsí investory: Dluh. Výzkum BofA ukazuje, že více než 75 % dluhu společností z indexu S&P 500 je dlouhodobě fixováno a je více rozloženo než u společností s malou tržní kapitalizací. Index Russell 2000 je mnohem více dluhově zatížen, přibližně 60 % jejich dluhu je dlouhodobě fixováno. "Navzdory nejrychlejšímu cyklu zvyšování za posledních více než 40 let se domníváme, že dopad na zisky indexu S&P 500 bude zvládnutelný," uvedl tým akciové strategie Bank of America. Skutečné riziko se prý skrývá v indexu Russell 2000, které jsou jedny z nejohroženějších, protože jejich dluh vyprší dříve, což znamená, že budou muset v blízké budoucnosti platit vyšší úrokové sazby, pokud budou potřebovat další kapitál na provoz svého podnikání. Placení vyšších úroků by pravděpodobně snížilo zisky. "Nižší očekávaný růst zisků malých společností je jedním z důvodů, proč dáváme přednost velkým společnostem před malými."

Reklama


Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama