Ranní zpravodaj: Američtí investoři mají opět chuť riskovat

Tržní události předchozího dne

Ranní zpravodaj: Američtí investoři mají opět chuť riskovat
Timur Barotov
Timur Barotov

Američtí investoři mají opět chuť riskovat. Index S&P 500 v pátek vzrostl o 0,1 %, čímž završil týdenní růst o 2,2 %. Široce založený index zaznamenal třetí týdenní nárůst v řadě, uzavřel výše ve 13 z posledních 15 seancí. Průmyslový index Dow Jones se v pátek příliš nezměnil, zatímco Nasdaq Composite vzrostl o 0,1 %. Úterní zpráva o inflaci, která byla chladnější, než se očekávalo, byla pro investory tím hlavním důvodem k radosti investorů a pomohla prodloužit zuřivou listopadovou rally, během níž index S&P 500 vyskočil o 7,6 %.

Obchodníci sázejí na to, že kampaň Fedu je alespoň prozatím u konce a že inflace zamíří k cílové úrovni bez prudké recese. Úrokové deriváty nyní naznačují, že obchodníci vidí více než 50 % šanci na snížení úrokových sazeb ještě do květnového zasedání Fedu. Index Russell 2000, který sleduje akcie s malou tržní kapitalizací - považované za obzvláště citlivé na stav ekonomiky - přidal za týden více než 5 %. Burzovně obchodovaný fond ARK Innovation Cathie Woodové, který investuje převážě do neziskových, ale rychle rostoucích technologických společností, přidal 9,9 %. Podle společnosti LSEG byl v posledních dvou týdnech zaznamenán největší týdenní příliv do ETF na rizikové dluhopisy v historii. Dluhopisy i akcie byly v posledních týdnech silně přeprodané, takže reagovaly velmi pozitivně na známky toho, že inflace ustupuje. Výnosy dluhopisů se v pátek příliš nezměnily, desetileté státní dluhopisy uzavřely na úrovni 4,44 %. Akcie byly mimo jiné podpořeny i silnou výsledkovou sezónou. Většina společností z indexu S&P 500 nyní oznámila výsledky za třetí čtvrtletí a více než 80 % překonalo očekávání analytiků. 

Reklama

Akcie společnosti Target si v týdnu připsaly 20 %, což je jejich nejlepší výkon od roku 2019. Akcie stavitelů domů také získávají podporu, protože investoři očekávají, že pauza ve zvyšování úrokových sazeb Fedu pomůže snížit hypoteční sazby a podpoří poptávku po bydlení. V pátek údaje ukázaly, že počet zahájených staveb bytů vzrostl v říjnu o 1,9 % oproti předchozímu měsíci, což bylo nad odhady ekonomů, kteří předpokládali mírný pokles. Někteří přičítají listopadovou rally velkým přílivům do indexových fondů a pokračujícímu zaměření na několik velkých technologických akcií. Není třeba tak velké nové poptávky, aby se akcie dostaly o dost nahoru, když se všichni vrhají do stejných indexových fondů a velkých technologických firem. 

Tři zdroje z OPEC+ sdělily agentuře Reuters, že OPEC+ se chystá na svém zasedání koncem tohoto měsíce zvážit, zda přistoupí k dalšímu snížení dodávek ropy poté, co ceny od konce září klesly o téměř 20 %. Obavy o poptávku a možný přebytek v příštím roce tlačí na ceny, a to navzdory podpoře ze strany škrtů OPEC+ a konfliktu na Blízkém východě. Saúdská Arábie, Rusko a další členové OPEC+ se již zavázali k celkovému snížení těžby ropy o 5,16 milionu barelů denně, což představuje zhruba 5 % denní globální poptávky, a to v sérii kroků, které byly zahájeny koncem roku 2022.  Jeden ze zdrojů OPEC+ uvedl, že stávající omezení nemusí být dostatečná a skupina bude pravděpodobně na svém zasedání analyzovat, zda je možné zavést další omezení. Dva další zdroje z OPEC+ uvedly, že by se mohlo jednat o hlubších škrtech.

Reklama


Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama