Fed udržel sazby na stabilní úrovni v rozmezí 5,25-5,50 %

Tržní události předchozího dne

Fed udržel sazby na stabilní úrovni v rozmezí 5,25-5,50 %
Timur Barotov
Timur Barotov

Fed na závěr svého dvoudenního zasedání ve středu udržel sazby na stabilní úrovni v rozmezí 5,25-5,50 %. Toto rozpětí centrální banka udržuje od července poté, co zvýšila sazby na nejvyšší úroveň za posledních 22 let. Spolu s oznámením o své politice Fed zveřejnil aktualizované ekonomické prognózy ve svém Souhrnu ekonomických projekcí (SEP) včetně "bodového grafu", který mapuje očekávání tvůrců politiky, kam by se úrokové sazby mohly v budoucnu ubírat.

Představitelé Fedu vidí pokles sazby federálních fondů na 5,1 % do konce roku 2024. To naznačuje, že by Fed mohl snížit letos sazby o 0,25 %. To je méně, než trhy předpokládaly. Fed tedy lehce zpřísnil svoji prognózu, že v letošním roce sníží úrokové sazby pouze jednou, oproti třem snížením, která centrální banka předpokládala ve své předchozí březnové prognóze. Bylo to však těsné, přičemž 8 představitelů odhaduje dvě snížení, zatímco 7 představitelů vidí pouze jedno snížení. V příštím roce většina úředníků vidí sazbu federálních fondů na úrovni 4,1 %, což naznačuje, že v roce 2025 dojde ke čtyřem dalším snížením sazeb - oproti předchozí prognóze tří. Aktualizované projekce naznačují, že Fed bude zachovávat postoj "vyšší po delší dobu". Dříve během dne byl chladnější než očekávaný údaj o inflaci pro tvůrce politiky Fedu vítanou zprávu, která však pravděpodobně nezmění postoj centrální banky k sazbám. SEP naznačil, že Fed nyní předvídá jádrovou inflaci v letošním roce na úrovni 2,8 %, což je více než březnová projekce 2,6 %, a poté dojde k jejímu ochlazení na 2,3 % v roce 2025 a 2,0 % v roce 2026. Míru nezaměstnanosti vidí úředníci v roce 2024 na stabilní úrovni 4,0 %, což odpovídá předchozí prognóze. V roce 2025 se očekává zvýšení nezaměstnanosti na 4,2 % a poté pokles na 4,1 % v roce 2026. Fed zachoval svou předchozí prognózu hospodářského růstu USA, podle níž by ekonomika měla v letošním roce růst tempem 2,1 % ročně, poté mírně klesnout na 2,0 % v roce 2025 a na této úrovni zůstat až do roku 2026.

Reklama

Akcie společnosti Tesla ve středu vzrostly až o více než 5 %. O platovém balíčku generálního ředitele Elona Muska se rozhodne ve čtvrtek po zvonění. Společnost Ark Invest ve středu zveřejnila nový průzkum společnosti Tesla. Firma vedená Cathie Woodovou se domnívá, že akcie Tesly by mohly mít do roku 2029 hodnotu 2 600 USD za akcii. Tým Woodové se domnívá, že většinu hodnoty akcií Tesly "v příštích dvou letech" zajistí uvedení robotického taxi. "ARK odhaduje, že téměř 90 % hodnoty podniku a zisku společnosti Tesla bude v roce 2029 připadat na podnikání v oblasti robotaxi," uvádí se ve zprávě. "Elektromobily by přitom mohly tvořit přibližně čtvrtinu celkových tržeb a ~10 % potenciálu zisků společnosti Tesla, protože podnikání v oblasti robotaxi bude mít mnohem vyšší marže." Tesla se ve středu obchodovala za cenu těsně pod 180 USD za akcii, což znamená, že Ark předpokládá v příštích pěti letech více než 1300% nárůst akcií. Generální ředitel Elon Musk v reakci na výzkumnou zprávu poznamenal, že by to bylo "extrémně náročné, ale dosažitelné".

Je zřejmé, že Nvidia je sluncem, kolem kterého se točí 499 dalších společností. Podle výzkumu Apollo Nvidia zodpovídá v letošním roce za 34,5 % růstu celého indexu S&P 500. 

Reklama

Akcie společnosti Apple ve středu ráno posílily o téměř 4 % a rozšířily tak svůj úterní nejlepší jednodenní růst za poslední rok. Tento pohyb katapultoval tržní kapitalizaci výrobce iPhonů výše než u Microsoftu, čímž se z něj znovu stala největší akcie na světě. Tržní kapitalizace společnosti Apple ve středu překonala 3,3 bilionu dolarů, čímž překonala tržní kapitalizaci společnosti Microsoft ve výši 3,25 bilionu dolarů. Akcie společnosti Apple vzrostly, protože investoři zpracovávají oznámení o brzkém uvedení platformy umělé inteligence Apple Intelligence, kterou někteří analytici z Wall Street vítají jako potenciální katalyzátor, který by mohl nastartovat další cyklus modernizace iPhonu.

 

Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama