Ranní zpravodaj: Index S&P 500 prodloužil svou rekordní rallye

Tržní události předchozího dne

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 prodloužil svou rekordní rallye
Timur Barotov
Timur Barotov

Index S&P 500 prodloužil svou rekordní rallye, když se pozornost soustředila na čtvrtletní zisky, které měly ukázat zdraví amerických společností a ekonomiky. Index S&P 500 vzrostl o téměř 0,3 %. Nasdaq Composite v úterý také vyskočil a vzrostl o 0,4 %, zatímco Dow Jones klesl o přibližně 0,2 %. Poté, co rally tažená technologiemi vyhnala trh na nová rekordní maxima, posloužily v úterý jako hlavní hybatelé trhu zisky v ostatních sektorech. 

Zklamání z výsledků hospodaření zatížilo index Dow, když se společnost 3M v úterý propadla o více než 10 %, protože výhled zisku společnosti na rok 2024 zaostal za očekáváním Wall Street. Zisky dnes v indexu S&P 500 se vedly sektory Consumer Staples a Communications Services, přičemž defenzivní sektor staples vzrostl o více než 1 % díky výsledkům společností Procter & Gamble a Verizon. Optimismu přidala i prognóza zisku společnosti United Airlines pro rok 2024, což vedlo k posílení akcií o 5 %. Akcie dalších leteckých společností, včetně Delta a American Airlines, po této prognóze vzrostly.

Reklama

Akcie stavitelů domů byly jedním z nejsvětlejších míst na trhu, ale úterní zprávy ukazují, že tento sektor zůstává citlivý na úrokové sazby a jejich vliv na trh s bydlením. Akcie společnosti D.R. Horton se v úterý v poledne propadly o 9 % poté, co stavitel domů vykázal slabší než očekávané čtvrtletní objednávky a zveřejnil zisk na akcii za první čtvrtletí, který zaostal za odhady analytiků. Reakce investorů stáhla dolů také ETF SPDR S&P Homebuilders, a to až o 3 %.

Futures na ropu v úterý kolísaly, Libye obnovila těžbu na svém největším ropném poli, zatímco mrazivé teploty v Severní Dakotě nadále ovlivňovaly produkci. West Texas Intermediate klesla až o 1 %, než se zotavila a v poledne se obchodovala poblíž 75 USD za barel.  Libyjská produkce ropy se po třítýdenním přerušení v důsledku protestů vrátila na úroveň 1,2 milionu barelů denně. Chladné období v USA nedávno vyřadilo produkci téměř 200 000 barelů ropy denně v Severní Dakotě. Přesto, pokud nedojde k eskalaci napětí v Rudém moři, které by skutečně omezilo prodej ropy, se zdá, že růst cen ropy je omezený. 

Reklama


Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama