Ranní zpravodaj: Index S&P 500 skončil v pátek pod úrovní 5 000 bodů

Tržní události předchozího dne

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 skončil v pátek pod úrovní 5 000 bodů
Timur Barotov
Timur Barotov

Rally na akciovém trhu USA je v nejzranitelnějším bodě za poslední měsíce. Index S&P 500 skončil v pátek pod úrovní 5 000 bodů, což je jeho první uzavření pod touto hranicí od konce února. Mezitím index Nasdaq Composite v týdnu klesl o více než 5 %, zatímco Dow se udržel na stejné úrovni.

Tento týden rozhodnou kritické údaje o hospodářském růstu a inflaci, stejně jako začátek hospodářských výsledků velkých technologických společností, zda budou výprodeje pokračovat. Co se týče ekonomických údajů, ve čtvrtek bude zveřejněn pokročilý údaj o hospodářském růstu za první čtvrtletí a v pátek bude následovat březnový údaj o indexu výdajů na osobní spotřebu (PCE). Z podnikových zpráv se očekává, že čtvrtletní výsledky oznámí řada společností z indexu S&P 500 v čele s Meta, Microsoft, Alphabet, Tesla a Chipotle.

Reklama

Důvodem, proč investoři do značné míry přijali horší výhled snížení úrokových sazeb Fedu s nadhledem, je stále pozitivnější ekonomické prostředí v USA. Po celé první čtvrtletí ekonomové zvyšovali své projekce hospodářského růstu. Ve čtvrtek se poprvé podíváme na to, zda americká ekonomika v prvních třech měsících letošního roku rostla tak rychle, jak se předpokládalo. Ekonomové očekávají, že americká ekonomika v prvním čtvrtletí rostla anualizovaným tempem 2,5 %, což je méně než 3,4 % ve čtvrtém čtvrtletí 2023. Spotřebitelé zůstávají i nadále silní. Ekonomika se od mimořádně vysokého 4,9% tempa růstu ve 3. čtvrtletí mírně ochladla, ale toto ochlazování je postupné.

Vzhledem k výraznému nárůstu cen akcií, který letos zaznamenali některé společnosti (obzvlášť v oblasti AI) to znamená, že ani lepší než očekávané zisky s akciemi nemusí pohnout. Širší trh na probíhající výsledkovou sezónu reaguje spíše negativně. Akcie, které překonaly odhady Wall Street, vzrostly v následující obchodní seanci o 0,8 %, což je o něco méně než průměr 0,9 % pozorovaný v posledních několika letech, podle výzkumu Evercore. Mezitím společnosti, které zklamaly v ukazatelích, dostávají větší ránu než obvykle, přičemž průměrný pokles akcií v následující obchodní akci činí 5,8 %, ve srovnání s obvyklým poklesem o 3,1 % pozorovaným v posledních pěti letech. Vzhledem k vysokým oceněním akcií nemusí být ani dobré zprávy dobrými zprávami a to zejména u výrobců polovodičových čipů. 

Reklama

Zatímco zprávy o výsledcích hospodaření investory zatím spíše neuspokojily, bude tento týden štafeta předána jedné z nejsilnějších částí trhu v uplynulém roce: technologickým gigantům. Navzdory výprodeji napříč technologickými společnostmi v minulém týdnu po neuspokojivých výsledcích výrobců čipů a Netflixu jsou očekávání růstu zisků u společností Meta, Microsoft a Alphabet, které by měly reportovat v příštím týdnu, stále vysoká. Společnost FactSet v pátek uvedla, že tyto společnosti spolu s Nvidií a Amazonem by měly v prvním čtvrtletí zvýšit zisk o 64,3 %. U ostatních 495 společností se předpokládá pokles zisku o 6 %.


Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama