Ranní zpravodaj: Index S&P 500 ve čtvrtek klesal již třetí obchodní den v řadě

Tržní události předchozího dne

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 ve čtvrtek klesal již třetí obchodní den v řadě
Timur Barotov
Timur Barotov

Index S&P 500 ve čtvrtek klesal již třetí obchodní den v řadě, a to kvůli obavám o vývoj úrokových sazeb a výprodeji akcií společnosti Apple. Široký index se v pátek stáhl o 0,3 %. Technologický Nasdaq Composite klesl o 0,9 %, což představuje čtvrtou negativní seanci v řadě. Relativně nejlépe si vedl blue-chipový index Dow Jones Industrial, který přidal 0,2 %. Letošní rallye, která se vymyká očekáváním, byla částečně podpořena optimismem, že Fed m by mohl brzy ukončit, a dokonce začít obracet, svou kampaň na zvyšování úrokových sazeb, protože inflace slábne. Čerstvé údaje z tohoto týdne vyvolaly obavy, že Fed možná bude muset pokračovat ve zvyšování sazeb, aby ochladil stále rozpálenou americkou ekonomiku.

Poslední zpráva o nezaměstnanosti naznačila, že trh práce zůstává napjatý. Počáteční žádosti o podporu v nezaměstnanosti klesly na nejnižší úroveň od začátku února, což představuje čtvrtý týden poklesu v řadě, uvedlo ve čtvrtek ministerstvo práce. Zpráva přišla po nečekaně silných údajích z odvětví služeb, které byly příčinou středečního poklesu akcií. Panují obavy, že trh práce je příliš silný, a že by to mohlo otevřít dveře pro další zvyšování sazeb později v tomto roce, případně v roce příštím. Akcie společnosti Apple pokračovaly v poklesu, což se projevilo i na indexech S&P 500 a Nasdaq. Akcie klesly o 2,9 %, přičemž za poslední dva dny společnost Apple ztratila téměř 190 miliard dolarů tržní hodnoty. Čína nařídila úředníkům ústředních vládních úřadů, aby v práci nepoužívali telefony iPhone. Mezitím si v Číně získává pozornost také nový telefon Huawei. Obavy ohledně společnosti Apple se ve čtvrtek přenesly i do výkonnosti dalších technologických akcií s velkou tržní kapitalizací. Nvidia klesla o 1,7 % a Microsoft ztratil 0,9 %. Sektor informačních technologií byl s poklesem o 1,6 % nejhorším segmentem indexu S&P 500. Je září a to znamená, že společnost Apple pořádá každoroční akci k iPhonu. Letos se očekává, že tento technologický gigant představí nejnovější řadu iPhonů 15, nové verze hodinek Apple Watch a případně i aktualizovanou verzi všudypřítomných sluchátek AirPods.

Reklama

Akcie společnosti Walt Disney klesly na 80,57 USD, což je nejnižší uzavírací cena od roku 2014. Firma se potýká se stávkami v Hollywoodu a sporem o poplatky s kabelovým operátorem Charter Communications, stejně jako s vyhlídkou na trvalé ztráty v oblasti televizního vysílání a streamingu.

Již za tři týdny hrozí možné uzavření americké vlády. Historická data ovšem ukazují, že dysfunkce Washingtonu obvykle nemění trajektorii trhů ani jedním směrem. Shutdown dočasně odřízne část vládních výdajů - bez obrovských "povinných" programů, jako je sociální zabezpečení, a "nezbytných" funkcí - přičemž většina snížených výdajů se dorovná později, až se vláda opět rozjede na plné obrátky.

Reklama


Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama