Ranní zpravodaj: Investory čeká jeden z nejrušnějších týdnů

Tržní události předchozího dne

Ranní zpravodaj: Investory čeká jeden z nejrušnějších týdnů
Timur Barotov
Timur Barotov

Akcie uzavřely další týden, kdy se pohybovaly v blízkosti rekordních hodnot. Investory čeká jeden z nejrušnějších týdnů v tomto čtvrtletí. Zisky pěti z "velkolepé sedmičky" technologických akcií - Apple, Alphabet, Microsoft, Amazon, Meta - budou vrcholem nabitého týdne čtvrtletních zpráv.

Podle agentury FactSet bude v nadcházejícím týdnu reportovat celkem 106 společností z indexu S&P 500. Ve středu odpoledne má Fed oznámit své nejnovější politické rozhodnutí. Investoři očekávají, že centrální banka ponechá úrokové sazby beze změny v rozmezí 5,25 % až 5,50 %. Investoři budou pozorně sledovat případné komentáře během středeční konference předsedy Fedu Jeroma Powella o tom, kdy by Fed mohl začít snižovat sazby. V pátek bude zveřejněna lednová zpráva o zaměstnanosti, kde ekonomové očekávají mírný pokles přírůstku pracovních míst, zatímco míra nezaměstnanosti by měla jen lehce poskočit na 3,8 %.

Reklama

Lednová zpráva o zaměstnanosti bude zveřejněna v pátek. A přestože propouštění v posledních týdnech dominovalo titulkům novin, ekonomové očekávají, že jakékoli známky širokého zpomalení trhu práce v údajích nadále nebudou. Podle údajů agentury Bloomberg se očekává, že v minulém měsíci přibylo v americké ekonomice 175 000 pracovních míst mimo zemědělství a nezaměstnanost se mírně zvýšila na 3,8 %. V prosinci v americké ekonomice přibylo 216 000 pracovních míst, zatímco míra nezaměstnanosti zůstala beze změny na 3,7 %.

Mimo oblast velkých technologií jsou v kalendáři zpráv v popředí výsledky společností AMD, Starbucks , Pfizer, Exxon Mobil a Boeing. Akcie vstoupí do posledního týdne měsíce poblíž historických maxim. Po rozkolísaném začátku roku si indexy S&P 500 i Nasdaq Composite v lednu zatím připsaly více než 2 %. Index Dow Jones mezitím vzrostl o více než 1 %. Od posledního prosincového vystoupení Jeroma Powella se situace na trhu výrazně změnila. Investoři agresivně počítali s březnovým snížením a poté tyto sázky snížili, protože hospodářský růst nadále překvapoval směrem vzhůru. Avšak vzhledem k tomu, že inflace klesla na nejnižší úroveň za téměř tři roky, mnoho ekonomů z Wall Street stále věří, že Fed v blízké budoucnosti začne snižovat. Sázky investorů na to, kdy k tomuto snížení dojde, se zatím různí. Při pohledu do května investoři věří, že existuje 88% šance, že sazby budou do konce tohoto zasedání nižší.

Reklama

Páteční analýza společnosti FactSet ukazuje, jak moc mohou nadcházející výsledky hospodaření ovlivnit vývoj na trhu. S výjimkou společnosti Tesla se očekává, že ostatních "velkolepých sedm" technologických akcií bude tvořit šest hlavních tahounů zisku indexu S&P 500 a přispěje k meziročnímu růstu zisku o 53,7 %. S vyloučením těchto šesti společností by zbývajících 494 společností mělo vykázalo pokles zisku o 10,5 %. Reakce cen akcií na tyto zprávy budou rozhodující pro celkové směřování trhu.


Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama