Ranní zpravodaj: Propad amerických akcií pokračoval i ve čtvrtek

Tržní události předchozího dne

Ranní zpravodaj: Propad amerických akcií pokračoval i ve čtvrtek
Timur Barotov
Timur Barotov

Nedávný propad amerických akcií pokračoval i ve čtvrtek, kdy se akcie snažily otřepat z nepříznivého začátku roku. V odpoledním obchodování uzavřel index Dow Jones těsně nad nulou, zatímco benchmark S&P 500 klesl o zhruba 0,3 %. Po středečním výprodeji se index Nasdaq Composite v některých částech seance snažil o zisky, ale do závěru se propadl téměř o 0,6 % pod nulu.

Investoři, kteří hledali potvrzení svých sázek na březnové snížení sazeb, dočkali pouze nejistoty ve středečním zápisu z jednání Fedu. Představitelé se sice shodli, že sazby dosáhly svého vrcholu a do konce roku 2024 by měly být nižší, někteří z nich však signalizovali, že by mohly zůstat na své historicky vysoké úrovni "po nějakou dobu" v závislosti na vývoji inflace. Akcie společnosti Apple klopýtly čtvrtý den po sobě poté, co banka Barclays snížila rating a nyní se k nim přidala i společnost Piper Sandler. Mezitím se výnosy amerických dluhopisů vrátily k růstu, přičemž výnos desetiletých státních dluhopisů se přiblížil 4 %.

Reklama

Akcie cestovního ruchu se ve čtvrtek obchodovaly na vyšší úrovni, protože ceny ropy klesly, což signalizuje nižší náklady na pohonné hmoty pro provozovatele výletních lodí a leteckých společností. American Airlines, Delta a United vzrostly o více než 1 %. Provozovatelé výletních lodí Royal Caribbea a Carnival vzrostli o více než 2 %. Futures kontrakty na ropu se na začátku seance propadly o více než 2 % kvůli vyšším než očekávaným zásobám amerického benzínu a destilátů, což signalizuje slabší poptávku. USA se také snaží kompenzovat přerušení dodávek způsobené situací v Rudém moři, větším vývozem a produkcí ropy. Mezitím byly ve čtvrtek pod tlakem akcie související s energetikou. 

Dnes zveřejněné údaje v USA ukázaly, že trh práce zůstává neporušený, zatímco mzdy se nadále ochlazují, což je vítané znamení v boji proti inflaci. Nejnovější zpráva ADP o zaměstnanosti ukázala, že soukromé společnosti vytvořily v prosinci 164 000 pracovních míst, což je více než listopadový údaj 103 000 a více než očekávání analytiků, kteří předpokládali přírůstek 115 000 míst. V rámci zprávy ADP rovněž odhalila, že meziroční růst mezd klesl na 5,4 % z 5,6 % v předchozím měsíci. Vracíme se na trh práce, který je do značné míry v souladu s obdobím před pandemií. Zatímco mzdy nebyly hnacím motorem nedávné inflace, nyní, když je růst mezd na ústupu, riziko mzdově-cenové spirály se výrazně snižuje. Investory ještě čeká velká aktualizace údajů o trhu práce v tomto týdnu, neboť v pátek se očekává zveřejnění prosincové zprávy o zaměstnanosti. Podle konsenzuálních odhadů agentury Bloomberg se očekává, že měsíční zpráva ukáže, že počet zaměstnanců v nezemědělském sektoru v prosinci vzrostl o 175 000, zatímco míra nezaměstnanosti se oproti předchozímu měsíci zvýšila na 3,8 %.

Reklama


Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama