Ranní zpravodaj: Spotřebitelská důvěra klesá z dvouletého maxima

Tržní události předchozího dne

Ranní zpravodaj: Spotřebitelská důvěra klesá z dvouletého maxima
Timur Barotov
Timur Barotov

Podle nových údajů zveřejněných v úterý ráno se spotřebitelé cítí méně přesvědčeni o současném stavu americké ekonomiky. Index spotřebitelské důvěry Conference Board za únor dosáhl hodnoty 106,7, což je méně než revidovaných 110,9 v lednu. Předběžný lednový údaj činil 114, což je dvouleté maximum tohoto ukazatele.

Ekonomové oslovení agenturou Bloomberg očekávali pro únor hodnotu 115. Index očekávání, který měří krátkodobý výhled spotřebitelů ohledně příjmů, podnikání a podmínek na trhu práce, v únoru klesl na 79,8 bodu z revidované lednové hodnoty 81,5 bodu. Historicky hodnota nižší než 80 v této kategorii signalizuje recesi v příštím roce. Únorový pokles spotřebitelské důvěry přerušil tříměsíční růst a odráží přetrvávající nejistotu ohledně americké ekonomiky. Pokles důvěry byl široce založený a postihl všechny příjmové skupiny kromě domácností s příjmy nižšími než 15 000 USD a domácností s příjmy vyššími než 125 000 USD. Důvěra se zhoršila u spotřebitelů mladších 35 let a u osob starších 55 let, zatímco u osob ve věku 35 až 54 let se mírně zlepšila.

Reklama

Ve snaze odvrátit svržení představenstva aktivistickým investorem Arkhouse, společnost Macy's dnes ráno zveřejnila zprávu: Plánuje zavřít 150 "málo produktivních" prodejen, z toho 50 ještě letos. Cílem je zvýšit ziskové marže a peněžní toky a potenciálně zvýšit cenu akcií. Pro společnost, která v uplynulém desetiletí zrušila stovky obchodů po celé zemi, je to obrovské číslo. To je pravděpodobně dlouhodobě příznivé pro oddělení běžného zboží diskontních prodejen Walmart, Target a TJX Companies. Macy's v podstatě odevzdává tržní podíl konkurentům v obchodech i na internetu. Uzavírání prodejen vypovídá o tom, jak přechod k digitálnímu nakupování nadále ovlivňuje starší maloobchodní prodejce, jako je Macy's. Amazon je zde přirozeně vítězem.

Cena bitcoinu se v úterý vyšplhala na dvouleté maximum a překonala 57 000 dolarů za token, protože na trh vstoupili velcí kupci. V pondělí kryptoinvestor MicroStrategy oznámil, že koupil 3 000 bitcoinů za 155 milionů dolarů, zatímco ceny podpořilo také nedávné schválení spotových bitcoinových burzovně obchodovaných fondů v USA. Akcie dalších kryptoměn a burz kopírovaly pohyb bitcoinu směrem vzhůru. Ether poprvé od roku 2022 překonal hranici 3 200 USD, zatímco akcie Coinbase vzrostly o zhruba 3 %. Bitcoin si v únoru zatím připsal téměř 35 %. 

Reklama

Investoři byli koncem loňského roku optimističtí ohledně toho, kdy a jak rychle Federální rezervní systém v roce 2024 sníží úrokové sazby. Nové údaje o inflaci spolu s opatrnými komentáři představitelů Fedu přiměly trhy ke stažení očekávání. Podle údajů agentury Bloomberg trhy nyní počítají se třemi sníženími úrokových sazeb v roce 2024, což je v souladu s nejnovější prognózou Fedu a pokles oproti dřívějšímu konsenzu šesti snížení, který byl zaznamenán ještě v prosinci. Mezi subjekty, které snižují projekce snížení sazeb, patří Goldman Sachs. Ta ve čtvrtek uvedla, že nyní vidí v letošním roce čtyři snížení namísto předchozí projekce pěti. První snížení úrokových sazeb očekává v červnu. "Komentáře představitelů Fedu z tohoto týdne a zápis z lednového zasedání FOMC naznačují, že k prvnímu snížení sazeb pravděpodobně nedojde na květnovém zasedání," napsal ve čtvrtek večer ekonomický tým Goldman Sachs. 


Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama