Ranní zpravodaj: Zářijový pokles akciového trhu pokračoval i v úterý

Tržní události předchozího dne

Ranní zpravodaj: Zářijový pokles akciového trhu pokračoval i v úterý
Timur Barotov
Timur Barotov

Zářijový pokles akciového trhu pokračoval i v úterý, kdy se Wall Street nadále soustředil na zvýšenou pravděpodobnost, že Fed v dohledné době úrokové sazby nesníží. Index S&P 500 stáhl 1,5 %, zatímco Dow Jones Industrial Average klesl o 1,2 %. Technologický index Nasdaq Composite klesl o 1,6 %. Tři hlavní akciové indexy sice začaly týden pozitivně, ale jsou na cestě ke ztrátovému měsíci.

Představitel Fedu Neel Kashkari uvedl, že vzhledem k překvapivé odolnosti americké ekonomiky bude centrální banka pravděpodobně muset opět zvýšit sazby a udržet je na vysoké úrovni, aby ochladila inflaci - čímž zopakoval nedávné komentáře dalších představitelů. Vyhlídka "vyšších sazeb na delší dobu" vyvolala tlak na trhy. Výnosy desetiletých státních dluhopisů se zvyšují i nadále, což pomáhá tlačit dolar na nové desetiměsíční maximum. Při uzavření trhu se výnos desetileté státní pokladny pohyboval kolem 4,55 %.

Reklama

Čerstvé údaje zveřejněné v úterý ukázaly pokles spotřebitelské důvěry v září a růst cen domů v USA, které v červenci dosáhly rekordní úrovně. Vzhledem k tomu, že obavy z recese jsou stále ve hře, generální ředitel banky JPMorgan Jamie Dimon varoval, že trhy nemusí být připraveny na nejhorší scénář, kdy Fed vedle stagflace zvýší sazby na 7 %. K tomu se přidalo varování agentury Moody's, že uzavření vlády by poškodilo úvěrový rating USA. Do 30. září, kdy končí lhůta pro dosažení dohody o rozpočtu, zbývá jen několik dní.

Společnost Target zavírá 9 prodejen kvůli krádežím v obchodech. Akcie společnosti Target v souvislosti klesly o téměř 2 %. "Nemůžeme pokračovat v provozu těchto prodejen, protože krádeže a organizovaný maloobchodní zločin ohrožují bezpečnost našeho týmu a hostů a přispívají k neudržitelným obchodním výsledkům," uvedla společnost v prohlášení. Společnost odhaduje, že jí krádeže vyjdou letos na 500 mio. USD.

Reklama

Prezident Joe Biden v úterý hovořil se stávkujícími odborové organizace United Auto Workers (UAW) v Michiganu. Biden se setkal s členy UAW v distribučním centru dílů GM ve Van Buren Township v Michiganu. "Wall Street tuto zemi nevybudoval, tuto zemi vybudovala střední třída. Střední třídu vybudovaly odbory," řekl Biden stávkujícím zaměstnancům UAW. "Pokračujeme dál, zasloužíte si to, co jste si zasloužili. A vy jste si vydělali mnohem víc, než dostáváte teď." Ve středu se očekává, že Trump uspořádá shromáždění s 500 bývalými nebo současnými členy odborů. "V první den stávky prezident Biden prohlásil, že si zaměstnanci UAW "zaslouží smlouvu, která udrží je i střední třídu". " My s tím souhlasíme a předložili jsme rekordní nabídku," uvedla společnost Stellantis. Společnost GM rovněž uvedla, že se nesoustředí na politiku, ale nadále vyjednává v dobré víře s UAW s cílem dosáhnout dohody. Prohlášení k prezidentově návštěvě vydal také Ford, Ford a UAW budou těmi, kdo to vyřeší tím, že společně u vyjednávacího stolu najdou kreativní řešení těžkých problémů. ''Máme společný zájem na dlouhodobé životaschopnosti domácího automobilového průmyslu a dobře placených pracovních míst ve výrobě v USA," uvedla společnost.


Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama