Růst ekonomiky USA ve druhém čtvrtletí zrychlil na tři procenta

Hrubý domácí produkt (HDP) Spojených států se ve druhém čtvrtletí v přepočtu na celý rok zvýšil o tři procenta. Ve své zprávě to dnes oznámilo americké ministerstvo obchodu, které tak potvrdilo odhad z konce srpna. Růst zrychlil z tempa 1,6 procenta v prvním čtvrtletí.

Růst ekonomiky USA ve druhém čtvrtletí zrychlil na tři procenta
 Redakce
Redakce

Vyšší HDP odrážel především zvýšení spotřebitelských výdajů a podnikových investic, uvedl úřad. Spotřebitelské výdaje, které jsou hlavní hnací silou ekonomiky, rostly v minulém čtvrtletí tempem 2,8 procenta. Odhad ukazoval růst o 2,9 procenta. Podnikatelské investice se meziročně zvýšily o 8,3 procenta, přičemž nejvíce se investovalo do zařízení.

Největší světová ekonomika prokázala pozoruhodnou odolnost, když čelila 11 zvýšením úrokových sazeb, které americká centrální banka (Fed) prováděla v letech 2022 a 2023 v boji proti nejhorší inflaci za posledních 40 let. Od maxima 9,1 procenta v polovině roku 2022 se roční inflace měřená indexem spotřebitelských cen propadla na 2,5 procenta, a je tak pouze mírně nad dvouprocentním cílem Fedu.

Reklama

Navzdory prudkému růstu úrokových sazeb ekonomika rostla a zaměstnavatelé nadále přijímali nové lidi. Trh práce přesto v posledních měsících vykazuje známky oslabení. Od června do srpna američtí zaměstnavatelé přidávali v průměru jen 116.000 pracovních míst měsíčně, což je nejnižší tříměsíční průměr od poloviny roku 2020, kdy ekonomiku ochromila pandemie covidu-19. Míra nezaměstnanosti se zvýšila z loňských 3,4 procenta na 4,2 procenta, i to je ale stále relativně nízká hodnota.

Fed minulý týden v reakci na trvalejší pokles inflace snížil základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu do pásma 4,75 až 5,00 procenta. První snížení sazeb za více než čtyři roky podle agentury AP odráží záměr Fedu nově se soustředit na posílení trhu práce.

Reklama

Vědomosti dne

Jak obchodovat s akciemi

Svět velkých financí a tradingu na burzách je nyní otevřenější, než kdy dřív. Investiční strategie, které byly dříve výsadou malé skupiny finančníků, jsou dnes přístupné každému, kdo si zřídí účet u brokera, kterých je celá řada. Než se ale investor vrhne do světa obchodování akcií, měl by znát základní termíny a principy.

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Reklama
Reklama