Samsung podle médií jedná o koupi americké farmaceutické firmy Biogen

Jihokorejská skupina Samsung Group jedná o koupi amerického výrobce léků Biogen Inc...

Samsung podle médií jedná o koupi americké farmaceutické firmy Biogen
 Redakce
Redakce

Jihokorejská skupina Samsung Group jedná o koupi amerického výrobce léků Biogen Inc. Uvedl to jihokorejský list Korea Economic Daily s odvoláním na zdroje z investičního bankovnictví. Akvizice by mohla ocenit firmu Biogen na více než 42 miliard USD (924,1 miliardy Kč) a stala by se největší akvizicí jihokorejské firmy v zahraničí.

Podle zprávy firma Biogen oslovila Samsung, zda nemá zájem o koupi jejích akcií. Podle společnosti Refinitiv je hodnota firmy Biogen v současnosti 34,67 miliardy USD.

Reklama


Společnost Biogen získala v červnu povolení od amerických úřadů pro použití svého léku pro Alzheimerovu chorobu, přestože podle názoru externí poradní komise Biogen neprokázal klinický přínos léčby. Přípravek Aduhelm se tak stal prvním preparátem pro tuto chorobu za posledních téměř 20 let. Prodej léku v USA byl ale pomalejší, než se očekávalo, protože nemocnice si stěžovaly, že vysoká cena neodpovídá jeho přínosu. Firma tak tento měsíc snížila cenu přibližně o polovinu.

Reklama


Biogen vyrábí léky na neurologická onemocnění. V nabídce má mimo jiné lék na roztroušenou sklerózu Tecfidera a na svalová onemocnění Spinraza. Ve fázi vývoje má nyní více než 30 nových léků.


Skupina Samsung v srpnu uvedla, že v příštích třech letech investuje 240 miliard wonů (4,5 miliardy Kč) do rozšíření aktivit v oblasti biofarmacie, umělé inteligence, polovodičů a robotiky.


Společnost Biogen v reakci na zprávu uvedla, že spekulace nebude komentovat. Samsung na žádost o komentář nereagoval, napsala agentura Reuters.


Zdroj: ČTK
Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama