Solidní růst USA ve 2.Q potvrzen

Dnešní den nabídne zajímavé údaje především ze Spojených států amerických. Zaměříme se zejména na výsledek cenového indexu PCE, který Fed upřednostňuje před běžněji používaným CPI. Inflace dle této metodiky podle trhu klesla z červencových 2,5 % na 2,3 % v srpnu.

Solidní růst USA ve 2.Q potvrzen
Martin Kron
Martin Kron

Právě na této úrovni Fed očekává, že se inflace v průměru za letošní rok zastaví. Nicméně mediánová predikce trhu naznačuje, že by jádrová složka mohla stoupnout o 0,1 p.b., a to z 2,6 % na 2,7 %. Zároveň bude ve stejnou dobu publikován meziměsíční vývoj osobních příjmů a výdajů. Předpokládá se zrychlení meziměsíční dynamiky osobních příjmů z 0,3 % na 0,4 % v srpnu, naopak v případě výdajů by tempo mohlo mírně opadnout z 0,5 % na 0,3 %.


V Německu bude zveřejněna statistika nezaměstnanosti za měsíc září. Ta by podle trhu měla zůstat na 6% hranici, stejně jako v předchozích třech měsících. Evropská centrální banka ukáže, jak se vyvíjejí inflační očekávání v eurozóně. Ta by na horizontu jednoho roku mohla poklesnout z 2,8 % na 2,7 % a na tříletém obzoru by se mohla snížit z 2,4 % na 2,3 %.

Reklama

Pohled zpět:              

Včerejší den přinesl data primárně ze Spojených států amerických. Zveřejněný byl finální odhad růstu HDP ve druhém čtvrtletí tohoto roku. Před prvotním odhadem trh očekával 2% růst, ale skutečnost výrazně předčila predikce, když byl naznačen růst až o 2,8 %. Zpřesněný i finální odhad pak ukázal, že největší světová ekonomika anualizovaně vzrostla o 3 % (medián trhu předpokládal mírnou korekci na 2,9 %). Tento výsledek tak poukazuje na solidní kondici americké ekonomiky a hrozba recese je tak zatím daleko.

Ve stejný čas byla také publikována statistika o objednávkách zboží dlouhodobé spotřeby. Po červencovém meziměsíčním nárůstu téměř o 10 % trh předpokládal jejich pokles v srpnu o 2,6 %, ale objednávky nakonec ve srovnání s předchozím měsícem stagnovaly. Navíc pokud bychom abstrahovali od volatilního sektoru dopravy, počet objednávek zboží dlouhodobé spotřeby se meziměsíčně zvýšil o 0,5 %.

Reklama

Z USA dorazily také každotýdenní údaje z tamního trhu práce. Počet nově podaných žádostí o podporu v nezaměstnanosti byl mírně nižší ve srovnání s předchozím týdnem i predikcí trhu. Naopak počet pokračujících žádostí o podporu v nezaměstnanosti se zvýšil oproti minulému týdnu a překonal i odhad trhu.

Evropská centrální banka publikovala, jak se vyvíjel v srpnu peněžní agregát M3 v eurozóně. Ten meziročně vzrostl o 2,9 %, přičemž tempo růstu v průběhu celého letošního roku zrychluje.

Čtvrteční den byl pro akcie velmi úspěšným. Americký index S&P 500 si sice připsal 0,4 %, ale včera byl doslova převálcován výkonností evropských akciových titulů. Německý DAX zakončil den se ziskem ve výši 1,7 % a pražský PX dosáhl na téměř 1% zhodnocení. Koruna osciluje okolo úrovně 25,15 EUR/CZK, kam oslabila v pozdějších hodinách po středečním zasedání ČNB.

Reklama

Vědomosti dne

Jak obchodovat s akciemi

Svět velkých financí a tradingu na burzách je nyní otevřenější, než kdy dřív. Investiční strategie, které byly dříve výsadou malé skupiny finančníků, jsou dnes přístupné každému, kdo si zřídí účet u brokera, kterých je celá řada. Než se ale investor vrhne do světa obchodování akcií, měl by znát základní termíny a principy.

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Reklama
Reklama