Společnost Nvidia ve středu vzrostla až o 3 %

Společnost Nvidia, která se pravidelně řadí mezi nejvyhledávanější akciové tituly ve středu vzrostla až o 3 % poté, co analytik Jordan Klein ze společnosti Mizuho citoval nedávnou zprávu společnosti Bain, podle níž by se trh s hardwarem a softwarem pro umělou inteligenci mohl do roku 2027 vyšplhat až na 990 miliard dolarů.

Společnost Nvidia ve středu vzrostla až o 3 %
Timur Barotov
Timur Barotov

Analytik uvedl, že tato prognóza „by mohla uklidnit obavy/nejistotu na straně nákupčích ohledně udržitelnosti velkých cloudových výdajů a investičních výdajů do umělé inteligence i po roce 2025“. Akcie miláčka se rovněž pohybují výše díky zprávám, že generální ředitel Jensen Huang skončil s prodejem svých akcií společnosti. Huang prodal za posledních několik měsíců akcie společnosti v hodnotě více než 700 milionů dolarů. Ostatní akcie výrobce čipů se pohybovaly v tandemu s Nvidií. Polovodičový gigant Micron před očekávanou zprávou o výsledcích za čtvrté čtvrtletí vzrostl asi o 1 %. Také Intel vyskočil o zhruba 4 %, a to pouhý den poté, co společnost odhalila novou dvojici čipů s umělou inteligencí.

Společnost Berkshire Hathaway Warrena Buffetta prodala více svých podílů v Bank of America. V úterý Berkshire oznámila, že dále snížila svůj podíl v druhé největší bance v zemi o 21,6 milionu akcií, což odpovídá přibližně 862,7 milionům USD. Berkshire prodávala akcie BofA v deseti z posledních jedenácti týdnů počínaje polovinou července, přičemž se zbavila celkem 218,5 milionu akcií a vydělala na těchto prodejích 8,9 miliardy USD. Berkshire stále drží 10,5% podíl v bance. V letošním roce BofA stále vzrostla o 16 % a zaostává za konkurenčními bankami Goldman Sachs, JPMorgan Chase a Citigroup. Její akcie ve středu ráno mírně klesly.

Čína oznámila největší ekonomické stimuly od pandemie. Čínská lidová banka v úterý oznámila podrobnosti o měnových stimulech a podpoře akciového trhu. V reakci vzrostl národní benchmarkový index CSI 300 o 4,3 %, což je největší skok od července 2020. Měna země, renminbi, klesla o 0,6 % - nejvíce od imploze japonského jenu na začátku srpna. V USA akcie rostly, ale největší vliv měly komodity. Futures na stříbro prudce vzrostly o více než 4,5 % na více než desetileté maximum. Futures na měď se vyšplhaly na dvouměsíční maximum. Stimulační opatření jsou další ze série pokusů Číny vytáhnout svou ekonomiku z propadu způsobeného rozkolísaným trhem nemovitostí a deflačními tlaky. Tato stimulační opatření jsou v hodnotě přes 325 miliard USD, většinou prostřednictvím měnových kanálů. Co už ovšem delší dobu analytici říkají je, že je zapotřebí spíše rozsáhlejších fiskálních opatření, monetární opatření mohou být nedostatečná, neboť čínské společnosti a spotřebitele nejeví vysoký zájem o dluh. Ve středu čínské akcie rozšířily svou rally, přičemž index Shanghai Composite skončil v plusu 1,2 %. Nadále však roste skepse ohledně toho, zda se těmito kroky podaří zvrátit vývoj její ekonomiky.

Více o akcie usa nvidia technologie

Timur Barotov
Timur Barotov
analytik BHS

Pracuje na pozici analytika u obchodníka s cennými papíry BH Securities a.s., kde odpovídá za tvorbu prognóz a analýzu prostředí na kapitálových trzích s převážným zaměřením na americké trhy. Vystudoval magisterský obor financí na Institutu ekonomických studií Univerzity Karlovy a věnuje se investování již od počátku svých studií. Mezi jeho profesní zkušenosti se řadí i poradenství v oblasti fúzí a akvizic a projektová analytika týkající se valuací společností.

Další články autora
Reklama

Vědomosti dne

Jak obchodovat s akciemi

Svět velkých financí a tradingu na burzách je nyní otevřenější, než kdy dřív. Investiční strategie, které byly dříve výsadou malé skupiny finančníků, jsou dnes přístupné každému, kdo si zřídí účet u brokera, kterých je celá řada. Než se ale investor vrhne do světa obchodování akcií, měl by znát základní termíny a principy.

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Reklama
Reklama