Stellantis prodlužuje přerušení výroby elektromobilů Fiat 500

Mezinárodní automobilová skupina Stellantis se kvůli přetrvávající slabé poptávce rozhodla o několik týdnů prodloužit přerušení výroby elektromobilů Fiat 500. S odkazem na sdělení podniku o tom dnes informovala agentura Reuters. Automobil se vyrábí v továrně Mirafiori v severoitalském Turíně.

Stellantis prodlužuje přerušení výroby elektromobilů Fiat 500
 Redakce
Redakce

Společnost Stellantis výrobu pozastavila od 13. září. Původně měla tato odstávka trvat do 11. října, dnes ji však firma prodloužila až do 1. listopadu. Odborům v této souvislosti sdělila, že evropský trh s elektromobily je teď "v hlubokých problémech".

Přední světové automobilky v poslední době kvůli zpomalující poptávce přehodnocují své plány v oblasti elektromobilů. Společnost Stellantis dnes nicméně potvrdila, že hodlá investovat 100 milionů eur (zhruba 2,5 miliardy Kč), aby elektromobil Fiat 500 vybavila výkonnější baterií a zintenzivnila jeho výrobu. Zopakovala také, že začátkem roku 2026 hodlá v továrně Mirafiori spustit výrobu hybridní verze vozu Fiat 500.

Reklama

Italská vláda automobilku Stellantis obviňuje, že přesunuje výrobu do zemí s nižšími náklady na úkor italských továren. Stellantis vloni zvýšil výrobu v Itálii téměř o deset procent zhruba na 752.000 vozů a pod tlakem vlády se zavázal, že do roku 2030 se jeho italská produkce vyšplhá na milion vozů ročně. V letošním prvním pololetí se však výroba propadla o čtvrtinu na 303.510 vozů, napsala agentura AFP.

Skupina Stellantis je čtvrtým největším výrobcem automobilů na světě. Vznikla začátkem roku 2021 spojením italsko-americké automobilky Fiat Chrysler Automobiles (FCA) a francouzského konkurenta PSA. Fúze dala dohromady značky francouzské skupiny Peugeot, Citroën, Opel a DS se značkami Fiat, Chrysler, Jeep, Dodge, Maserati, Alfa Romeo či Ram.

Reklama

Vědomosti dne

Jak obchodovat s akciemi

Svět velkých financí a tradingu na burzách je nyní otevřenější, než kdy dřív. Investiční strategie, které byly dříve výsadou malé skupiny finančníků, jsou dnes přístupné každému, kdo si zřídí účet u brokera, kterých je celá řada. Než se ale investor vrhne do světa obchodování akcií, měl by znát základní termíny a principy.

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Reklama
Reklama