Nasdaq Composite klesl za týden o více než 3,5 %

V uplynulých deseti dnech byly v čele vývoje jednotlivých sektorů nemovitosti a finanční sektory. Mezitím největší vítězové trhu v minulém roce, technologie a komunikační služby, byly v poslední době nejhůře výkonnými sektory v rámci indexu S&P 500. A rotace nakonec vedl k přílivu kapitálu menším společnostem.

Nasdaq Composite klesl za týden o více než 3,5 %
Timur Barotov
Timur Barotov

Poté, co v pátek došlo k celosvětovému výpadku IT systémů, který způsobil otřesy na celém trhu, akcie ustoupily z rekordních hodnot v celém technologickém sektoru. Index S&P 500 zakončil týden poklesem o téměř 2 %, zatímco index Nasdaq Composite klesl za týden o více než 3,5 %. Oba indexy tak zaznamenaly nejhorší týdenní výkonnost od dubna. Průmyslový index Dow Jones mezitím vzrostl přibližně o 0,7 %. Tento týden rozhodnou o dalším směřování kritické údaje o hospodářském růstu a inflaci a také začátek hospodářských výsledků velkých technologických společností. Co se týče ekonomických údajů, ve čtvrtek je naplánován údaj o hospodářském růstu za druhé čtvrtletí a v pátek pak červnový údaj o indexu výdajů na osobní spotřebu. Z podnikových zpráv se očekává, že v tomto týdnu zveřejní čtvrtletní výsledky řada společností z indexu S&P 500 v čele se společnostmi Alphabet, Tesla a Chipotle. 

V uplynulých deseti dnech byly v čele vývoje jednotlivých sektorů nemovitosti a finanční sektory. Mezitím největší vítězové trhu v minulém roce, technologie a komunikační služby, byly v poslední době nejhůře výkonnými sektory v rámci indexu S&P 500. A rotace nakonec vedl k přílivu kapitálu menším společnostem. Index Russell 2000 s malou kapitalizací vzrostl za poslední měsíc o přibližně 8 %, zatímco index S&P 500 za stejné období vzrostl o méně než 1 %, což vyvolává debatu o tom, zda se jedná o jednorázový skok, nebo to může pokračovat. „Domníváme se, že existuje prostor pro přetrvání této rotace, pokud se výrazně nezmění očekávání snižování sazeb,“ napsal ve čtvrtek ve zprávě klientům stratég pro americké akciové deriváty investiční banky UBS. V nadcházejícím týdnu, kdy se velké technologické společnosti potácejí uprostřed rotace trhu, bude v centru pozornosti fundamentální příběh některých největších akciových společností. 

V úterý po zvonění budou zveřejněny hospodářské výsledky společností Tesla a Alphabet. Výsledky za druhé čtvrtletí obou členů „velké sedmičky“ poskytnou pohled na to jak moc jsou investoři ochotni pokračovat v investování do drahých technologických titulů. Obě akcie jsou za posledních šest měsíců navzdory nedávnému výprodeji dvouciferně v plusu. Otázkou je, zda trajektorie vzhůru poháněná umělou inteligencí může pokračovat. Největším rizikem, které směřuje k příštím šesti až osmi týdnům, je, zda se připravujeme na to, že nás AI zklame ve výsledcích?. To, jak se bude dařit společnostem z oblasti velkých technologií, pravděpodobně určí trajektorii růstu zisků širšího indexu S&P 500. Podle vedoucího analytika společnosti FactSet Johna Butterse se očekává, že čtyři společnosti - Alphabet, Nvidia, Meta a Amazon- zvýší zisk o 56,4 % ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku. U ostatních 496 společností se očekává růst zisku o pouhých 5,7 %. Při kombinaci těchto dvou skupin by měl index S&P v současné době dosáhnout meziročního růstu zisků o 9,7 %. To by znamenalo nejlepší čtvrtletí pro růst zisků od čtvrtého čtvrtletí roku 2021.

Více o akcie

Timur Barotov
Timur Barotov
analytik BHS

Pracuje na pozici analytika u obchodníka s cennými papíry BH Securities a.s., kde odpovídá za tvorbu prognóz a analýzu prostředí na kapitálových trzích s převážným zaměřením na americké trhy. Vystudoval magisterský obor financí na Institutu ekonomických studií Univerzity Karlovy a věnuje se investování již od počátku svých studií. Mezi jeho profesní zkušenosti se řadí i poradenství v oblasti fúzí a akvizic a projektová analytika týkající se valuací společností.

Další články autora
Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama