Německo zřejmě dále odebírá ruský plyn, i když tvrdí opak

Německo dost možná stále odebírá ruský plyn, i když tvrdí, že už ne. To samé by pak platilo i pro Česko, jehož většina plynu nyní teče právě přes Německo. Na nedostatečné odstřižení Německa, a potažmo Evropy od ruského plynu upozorňuje ve své nové analýze agentura Bloomberg.

Německo zřejmě dále odebírá ruský plyn, i když tvrdí opak
Lukáš Kovanda
Lukáš Kovanda

Podle ní země jako Španělsko, Francie, Belgie či Nizozemsko odebírají ruský plyn ve zkapalněné podobě. Část tohoto plynu se pak v evropské plynovodní síti mísí s plynem z jiných zdrojů, takže Německo či Česko nakonec částečně mohou stále fungovat na ruský plyn.

Akorát je tedy vše dražší. Draghiho zpráva uvádí, že velkoobchodní cena plynu je v EU po invazi Ruska na Ukrajinu o zhruba 350 % vyšší než v USA. Rusko přitom stále představuje klíčového dodavatele plynu do Evropy (viz graf bloombergu níže), Spojené státy jej zastoupily jen částečně.

Lukáš Kovanda
Lukáš Kovanda
hlavní ekonom Trinity Bank

Lukáš Kovanda, Ph.D., je český ekonom a autor ekonomické literatury. Působí jako hlavní ekonom Trinity Bank. V letech 2020-2022 byl členem Národní ekonomické rady vlády, která se zaměřovala zejména na boj s ekonomickými důsledky šíření onemocnění COVID-19. Je činný také jako socioekonomický analytik při Organizaci spojených národů (OSN). Analyzuje a komentuje makroekonomická témata, investice i nové fenomény typu sdílené ekonomiky, kryptoměn či fintechu. Sleduje vývoj (geo)politické a ekonomické situace ve světě a v České republice.

Další články autora
Reklama

Vědomosti dne

Jak obchodovat s akciemi

Svět velkých financí a tradingu na burzách je nyní otevřenější, než kdy dřív. Investiční strategie, které byly dříve výsadou malé skupiny finančníků, jsou dnes přístupné každému, kdo si zřídí účet u brokera, kterých je celá řada. Než se ale investor vrhne do světa obchodování akcií, měl by znát základní termíny a principy.

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Reklama
Reklama