Splní dnes ČNB očekávání trhu?

Dnes nás čeká nejzajímavější událost v rámci tohoto týdne, a to měnově-politické zasedání České národní banky. Ta bude rozhodovat o dalším uvolnění měnové politiky, mezi analytiky panuje shoda ohledně očekávaného snížení úrokových sazeb o 25bb.

Splní dnes ČNB očekávání trhu?
Vít Mikušek
Vít Mikušek

S tím počítá i naše prognóza, podle které má bankovní rada stále dostatek prostoru pro snižování sazeb, zejména vzhledem k výraznému pokroku v oblasti cenové stability v průběhu letošního roku. Z dřívější komunikace ČNB je zřejmé, že postup bankovní rady v cyklu uvolňování měnové politiky má být obezřetný, přičemž není možné vyloučit dočasné pozastavení cyklu na některém z nadcházejících zasedání. Takové rozhodnutí se však tentokrát jeví jako nepravděpodobné, z vyjádření některých členů bankovní rady lze dokonce vyčíst úvahy nad snížením sazeb až o 50bb, ačkoli ani tento krok by podle nás nenašel většinovou podporu. Základní dvoutýdenní repo sazba by tak po zasedání mohla klesnout z aktuálních 4,50 % na 4,25 %. Rozhodnutí bude vyhlášeno ve 14:30, více detailů k rozhodnutí pak přiblíží guvernér Aleš Michl na tiskové konferenci v 15:45.

Ze Spojených států dnes dorazí statistiky z nemovitostního trhu, konkrétně půjde o počet prodaných nových domů. Trh očekává, že po očištění o sezónní vlivy se prodejům v srpnu dařilo hůře než v červenci, kdy bylo prodáno téměř třičtvrtě milionu nových domů (odhad 0,7 mil. v srpnu), i tak by se však jednalo spíše o jeden z úspěšnějších měsíců v tomto roce.

Reklama

Pohled zpět:              

Konjunkturální průzkum Českého statistického úřadu včera odhalil, že nálada mezi spotřebiteli i firmami po několika měsících opět vzrostla. V případě spotřebitelů jde spíše o drobný nárůst (97,9 vs 97,3 v srpnu), když počet spotřebitelů očekávajících horší ekonomické podmínky v Česku v následujícím roce zůstal beze změny, stejně jako počet těch, kteří očekávají zlepšení individuální finanční situace. Domácnosti tak nepropadají panice, naopak klesl podíl spotřebitelů, kteří vnímají současnou situaci jako méně příznivou pro větší nákupy. V případě firem je nárůst důvěry v ekonomiku ještě znatelnější, když oproti srpnu (93) hodnota indexu vzrostla až na 96,8 bodů a zlepšila se nálada ve zpracovatelském průmyslu, ve službách, ve stavebnictví i v maloobchodě. Celkový indikátor důvěry tak vzrostl ze srpnových 93,7 až na 97 bodů.

Reklama

Naopak průzkum německé instituce Ifo příliš nepotěšil, když celkový podnikatelský sentiment navázal na zhoršení indikátorů v průmyslu a opět poklesl, dokonce výrazněji, než očekával trh. Hodnocení aktuální situace se snížilo z níže revidovaných 86,4 bodů v srpnu na 84,4 (vs odhad 86) a výhled do budoucna se zhoršil z 86,8 bodů na 86,3 v září (vs odhad 87,4). Největší evropská ekonomika tak v posledních měsících přidává jedno zklamání za druhým, index Ifo klesá či stagnuje již od dubna, čímž odepsal téměř všechny zisky z prvního čtvrtletí a pohybuje se dokonce poblíž nejnižších hodnot od poloviny roku 2020.

Zasedání maďarské centrální banky skončilo v souladu s naší i tržní prognózou, když byly sníženy úrokové sazby o 25bb. Základní sazba tak klesla z 6,75 % na 6,50 %. Bezprostřední dopad na forint byl vzhledem k očekávání trhu zanedbatelný. Ačkoli po většinu letošního roku byly úrokové sazby snižovány svižným tempem a tisková konference potvrdila, že centrální banka se bude nadále rozhodovat na základě nových dat, prostor k dalšímu poklesu sazeb vnímáme jako omezený. Naše původní prognóza dokonce očekávala po tomto zasedání stabilitu do konce roku. Ve světle zvýšení rizik výhledu směrem níže však očekáváme, že do konce roku budou sazby sníženy ještě jednou, a to o 25bb.

Z USA včera dorazil průzkum spotřebitelské důvěry Conference Board, který přinesl překvapivé zhoršení (98,7 vs 105,6 v srpnu). Jde o největší pokles od srpna 2021. Spotřebitelé reflektují zejména výrazně se zvyšující napětí na trhu práce. Proti tomu jsou nyní odhodláni bojovat centrální bankéři Fedu rychlejším snižováním úrokových sazeb.

Akciové trhy včera mírně posílily navzdory znepokojivým výsledkům spotřebitelské důvěry v USA, index S&P si připsal 0,25 %. Německý index DAX porostl o 0,8 %, pražská burza připsala mírnějších 0,11 %. Koruna po zasedání maďarské centrální banky posílila směrem k úrovni 25,07 EUR/CZK.

Vít Mikušek
Vít Mikušek
analytik Raiffeisen Bank

Vít Mikušek je makroekonomickým analytikem Raiffeisenbank se zaměřením na oblast finančních trhů. Vystudoval magisterský obor Ekonomie a finance na Institutu ekonomických studií FSV UK, v rámci souběžného bakalářského studia na VŠE a FSV UK se věnoval teoretické ekonomii a veřejné politice. Do oblastí jeho zájmu patří globální politická ekonomie a finanční trhy včetně disruptivních technologií a kryptoměn. Před nástupem do Raiffeisenbank strávil 1,5 roku na výzkumné stáži na Yokohama National University v Japonsku.

Další články autora
Reklama

Vědomosti dne

Jak obchodovat s akciemi

Svět velkých financí a tradingu na burzách je nyní otevřenější, než kdy dřív. Investiční strategie, které byly dříve výsadou malé skupiny finančníků, jsou dnes přístupné každému, kdo si zřídí účet u brokera, kterých je celá řada. Než se ale investor vrhne do světa obchodování akcií, měl by znát základní termíny a principy.

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Reklama
Reklama