Ticho před bouří ECB dnes naruší jen ceny výrobců

Dnes je ekonomický kalendář zemí starého kontinentu takřka prázdný a mnoho zásadních informací neposkytnou ani data ze Spojených států, trh se tak bude soustředit až na zítřejší zasedání ECB.

Ticho před bouří ECB dnes naruší jen ceny výrobců
Vít Mikušek
Vít Mikušek

V České republice však již za okamžik budou zveřejněny zářijové ceny průmyslových výrobců, které by podle našeho odhadu mohly nepatrně vzrůst. V meziměsíčním vyjádření odhadujeme růst o 0,1 % (vs -0,4 % v srpnu), kdy k nízkému růstu měly přispět zejména nižší ceny ropy na světových trzích. Medián analytiků je ještě odvážnější, když odhaduje pokles cen o 0,2 % m/m. V meziročním srovnání by dle našeho odhadu mohly být ceny v průmyslu vyšší o 1 % (vs 1,1 % v srpnu), trh očekává zdražení jen o 0,7 %.

Ačkoli v souvislosti se zhoršením geopolitické situace došlo na přelomu září a října k rapidnímu nárůstu cen ropy (Brent vyšplhal nad 80 dolarů/barel), díky absenci nových událostí, které by vedly k bezprostřední materializaci rizika omezení dodávek ze zemí Blízkého východu, zatím nedochází k dalším cenovým výkyvům směrem výše. Naopak v posledních dnech ropa opět zlevňuje, futures na ropu Brent včera poklesly zpět pod 75 dolarů/barel. Objem skladových zásob je sice meziročně nižší, dalšímu růstu cen však zabraňuje i pondělní revize poptávky po ropě ze strany OPEC na rok 2024 i 2025 směrem níže. Z těchto důvodů usuzujeme, že rizika „utržení cen ropy ze řetězu“ směrem ke spekulovaným 100 USD/barel jsou nyní spíše nízká, a neměla by tak způsobovat přílišné vrásky na čele ani tuzemským průmyslovým výrobcům.

Reklama

Pohled zpět:              

Včera přinesl smíšené výsledky objem průmyslové produkce v eurozóně, který v srpnu sice mírně převýšil odhady analytiků, revizí směrem níže však skončil výsledek předcházejícího měsíce. V meziměsíčním srovnání tak zvýšení objemu produkce o 1,8 % působí méně přesvědčivě, když byla červencová hodnota zpětně ponížena z -0,3 % na -0,5 % m/m. Zcela pozitivního překvapení ale průmysl dosáhl v meziročním srovnání, když výroba porostla o 0,1 % (vs odhad -1 %) a předchozí výsledek byl zároveň revidován z -2,2 % na -2,1 % r/r. Výrazného růstu oproti červenci dosáhla výroba kapitálových statků (+3,7 %), zboží dlouhodobé spotřeby bylo vyrobeno o 1,7 % více a mírně vzrostla i produkce energií (+0,4 %). Naopak výroba meziproduktů poklesla o 0,3 % m/m. Pozitivním příslibem do budoucna představuje i první zvýšení poptávky po podnikových úvěrech za poslední dva roky, přičemž vyšší investiční aktivitu by měly výhledově podporovat i klesající úrokové sazby v eurozóně

Reklama

V Německu byl včera publikován výsledek průzkumu instituce ZEW, který přinesl překvapení v obou směrech. Říjnová edice potvrdila nelehkou situaci německé ekonomiky, když index vyjadřující hodnocení aktuálních podmínek klesl z -84,5 na -86,9 bodů (vs tržní odhad -84,5). Pozitivním směrem však překvapila úroveň sentimentu, když se očekávání ohledně budoucnosti zvýšila z 3,6 až na 13,1 bodů (vs tržní odhad 10 bodů). Ačkoli německé hospodářství stále zápasí s mnohými ekonomickými výzvami, zvýšení sentimentu tak představuje alespoň náznak zlepšení, které v sousední ekonomice očekáváme nejpozději v příštím roce.

Z USA včera dorazil výsledek indexu pro zpracovatelský průmysl ve státě New York, který tentokrát indikoval nečekanou kontrakci. V září se přitom index poprvé od listopadu 2023 dostal do expanzivního teritoria (11,50 bodů), kde podle tržních odhadů (3,85) měl i zůstat. Skutečnost však přinesla výsledek výrazně pod nulovou hranicí, když nálada poklesla až na -11,9 bodů.

Akciové trhy po pondělní růstové seanci v úterý skončily opět v červených číslech, index S&P 500 poklesl o 0,76 %. Německý index DAX ztratil mírnějších 0,11 %, naopak pražská burza skrze index PX zaznamenala růst ve výši 0,53 %. Koruna včera opět mírně posílila, večer se obchodovala poblíž úrovně 25,22 EUR/CZK, zatímco euro, vyhlížející zasedání ECB, včera ztrácelo i vůči americkému dolaru.

Vít Mikušek
Vít Mikušek
analytik Raiffeisen Bank

Vít Mikušek je makroekonomickým analytikem Raiffeisenbank se zaměřením na oblast finančních trhů. Vystudoval magisterský obor Ekonomie a finance na Institutu ekonomických studií FSV UK, v rámci souběžného bakalářského studia na VŠE a FSV UK se věnoval teoretické ekonomii a veřejné politice. Do oblastí jeho zájmu patří globální politická ekonomie a finanční trhy včetně disruptivních technologií a kryptoměn. Před nástupem do Raiffeisenbank strávil 1,5 roku na výzkumné stáži na Yokohama National University v Japonsku.

Další články autora
Reklama

Vědomosti dne

Jak obchodovat s akciemi

Svět velkých financí a tradingu na burzách je nyní otevřenější, než kdy dřív. Investiční strategie, které byly dříve výsadou malé skupiny finančníků, jsou dnes přístupné každému, kdo si zřídí účet u brokera, kterých je celá řada. Než se ale investor vrhne do světa obchodování akcií, měl by znát základní termíny a principy.

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Reklama
Reklama