Toyota investuje 1,4 miliardy USD do druhého závodu na elektromobily v USA

Jejich výroba ve státě Indiana má začít v roce 2026...

Toyota investuje 1,4 miliardy USD do druhého závodu na elektromobily v USA
 Redakce
Redakce

Japonská automobilka Toyota Motor investuje 1,4 miliardy USD (32,8 miliardy Kč) do svého druhého závodu na výrobu elektromobilů ve Spojených státech. Jejich výroba ve státě Indiana má začít v roce 2026, uvedla agentura Kjódó.

Automobilka plánuje přijmout až 340 nových zaměstnanců. Baterie budou dodávány z její nové továrny, kterou staví v Severní Karolíně.

Reklama

Automobilka rozšiřuje výrobu elektromobilů ve Spojených státech, aby její produkce mohla být zařazena do programu daňových úlev, který zavedla vláda prezidenta Joea Bidena. Pro získání daňové úlevy musí být elektromobil vyroben v Severní Americe.

První závod Toyoty na elektromobily, který je ve státě Kentucky, má začít vyrábět sportovně-užitkový vůz v roce 2025. Toyota již v současnosti vyrábí v Indianě vozy se spalovacími motory, mimo jiné minidodávky Sienna a SUV Highlander.

Reklama


Zdroj: ČTK

Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama