Turecký prezident se chová jako ekonomický analfabet

Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan požaduje, aby tamní centrální banka snížila úrokové sazby...

Turecký prezident se chová jako ekonomický analfabet
 Redakce
Redakce

Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan požaduje, aby tamní centrální banka snížila úrokové sazby. Svou žádost opírá o Korán, kde se hovoří o zákazu lichvy. Jde například o pasáž, ve které se praví: „Vy, kteří věříte, bojte se Boha a zanechte poslední zbytky lichvy, jste-li věřícími!“

Na celé situaci je paradoxní, že prezident Erdoğan chce snížit úrokové sazby v situaci, kdy se Turecko potýká s inflací, která atakuje hranici 20 procent. Převládající názor ekonomů přitom jasně říká, že při vysoké inflaci by se měly navyšovat úrokové sazby, které mohou zbrzdit další růst cen.

Reklama

 

[sc:mediahub id=379]

Reklama


Vyjádření tureckého prezidenta vedlo k opětovnému oslabení turecké liry. Ta se přitom od začátku letošního roku propadla vůči euru skoro o 30 procent. Turecko je silně závislé na dovozech, které musí platit hlavně v eurech a dolarech. Oslabení turecké měny má proto fatální následky na tamní ekonomiku.

 

Slabá lira navíc zhoršuje možnosti financování Turecka. Rovněž poškozuje klíčové turecké společnosti. Například státní energetická společnost BOTAŞ nemá kvůli slabé liře dostatek prostředků na zaplacení dováženého plynu a ropy. To v zemi může vyvolat vážnou energetickou krizi.


Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama