Týden v opratích americké centrální banky

Zasedání americké centrální banky se přibližuje čím dál více a trh již velmi nedočkavě vyhlíží, k jakému kroku tento týden Fed přistoupí. Jeho středeční rozhodnutí bude pravděpodobným hybatelem trhu v průběhu celého týdne, ať už skrze stále měnící se očekávání či později skrze následné reakce.

Týden v opratích americké centrální banky
Vít Mikušek
Vít Mikušek

Dnes však týden otevřou česká data z nabídkové strany ekonomiky, když budou zveřejněny ceny výrobců. Ačkoli v červenci ceny v průmyslu vzrostly výrazně nad očekávání, nepředpokládáme, že by se situace opakovala i v dalších měsících a pro srpen odhadujeme růst cen o 0,2 % meziměsíčně (1,7 % r/r). Z eurozóny dorazí výsledky zahraničního obchodu a ze Spojených států aktuální průzkum newyorksého Fedu ohledně situace ve zpracovatelském průmyslu.

V úterý dorazí další průzkum ekonomického prostředí, tentokrát od německé instituce ZEW. Očekáváme další mírné zhoršení v případě aktuální situace a pokles sentimentu. V USA budou publikovány srpnové výsledky maloobchodních prodejců a průmyslových výrobců. V maloobchodě se očekává mírný pokles, v průmyslu naopak mírné zlepšení.

Reklama

Ve středu dorazí finální výsledky inflace v eurozóně, meziměsíčně očekáváme mírné zrychlení (nový odhad 0,1 % m/m vs předchozí 0,0 %), meziroční růst by měl zůstat beze změny (2,2 %). Z USA odpoledne dostaneme data z nemovitostního trhu, hlavní událostí však bude večerní zveřejnění rozhodnutí Fedu, který by dle naší prognózy měl zahájit cyklus uvolňování měnové politiky snížením sazeb o 25bb. Ve světle posledního vývoje však nelze vyloučit ani jejich snížení o 50bb.

Ve čtvrtek se kromě každotýdenních statistik z trhu práce dozvíme další informace o vývoji na americkém nemovitostním trhu, bude zveřejněn počet vydaných stavebních povolení a nově zahájených stavebních projektů.

Reklama

V pátek se pozornost přesune zpět do Evropy, nejprve bude publikován index cen výrobců v Německu, kde se očekává meziměsíční stagnace cen. Z eurozóny se pak dozvíme předběžný odhad spotřebitelské důvěry, která zůstává záporná, postupně však v tomto roce roste. Mírné zlepšení čekáme i nyní.

Pohled zpět:              

V pátek bylo představeno finální saldo běžného účtu platební bilance v ČR, které sice zůstalo záporné, oproti odhadům i výsledku z června (-48,3 mld. Kč) však jde o značné zlepšení, když skončilo výsledkem -13,7 mld. Kč (vs odhad -19,7 mld. Kč). K pozitivnímu překvapení došlo i v případě průmyslové výroby v eurozóně, která meziměsíčně poklesla o 0,3 %, ačkoli náš i tržní odhad počítal s propadem o 0,5 %. Situace v evropském průmyslu přesto zůstává daleko od ideálu, když k růstu letos stále nedochází a meziroční pokles nyní činí -2,2 %. Ze Spojených států pak dorazily lepší zprávy, když předběžný výsledek průzkumu University of Michigan lehce překonal odhady (69 bodů vs odhad 68,5) a potvrdil, že spotřebitelská důvěra po svém propadu mezi květnem a červnem opět začíná mírně růst. Inflační očekávání na ročním horizontu pak mírně poklesly (2,7 % vs 2,8 % v srpnu), v dlouhodobém horizontu však pocit rostoucích cen zůstává mezi spotřebiteli pevně zakořeněný, když 5letá očekávání opět vzrostla nad úroveň 3 %.

Závěr týdne na finančních trzích přinesl pokračování růstu akciových indexů, americký S&P 500 si připsal 0,54 % a za celý minulý týden tak jeho výkonnost převyšuje 3 %. Německý index DAX v pátek porostl téměř o 1 %, což pohledem na týdenní vývoj značí +1,74 %. Pražská burza skrze index PX v pátek porostla o mírných 0,18 %, za celý týden pak odepisuje 0,52 %. Koruna v pátek oslabila, ve večerních hodinách však ztráty vyrovnala a obchodování zakončila nad úrovní 25,11 EUR/CZK.

Více o ekonomika investice akcie

Vít Mikušek
Vít Mikušek
analytik Raiffeisen Bank

Vít Mikušek je makroekonomickým analytikem Raiffeisenbank se zaměřením na oblast finančních trhů. Vystudoval magisterský obor Ekonomie a finance na Institutu ekonomických studií FSV UK, v rámci souběžného bakalářského studia na VŠE a FSV UK se věnoval teoretické ekonomii a veřejné politice. Do oblastí jeho zájmu patří globální politická ekonomie a finanční trhy včetně disruptivních technologií a kryptoměn. Před nástupem do Raiffeisenbank strávil 1,5 roku na výzkumné stáži na Yokohama National University v Japonsku.

Další články autora
Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama