Úrokové sazby dál klesají. Tempo se však zvolňuje

„Nižší úrokové sazby budou akcelerovat růst české ekonomiky v příštím roce. Pokles úroků bude motivovat firmy k navýšení investiční aktivity. Spotřebitelům zas umožní, aby zvýšili své útraty v obchodech,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Úrokové sazby dál klesají. Tempo se však zvolňuje
Štěpán Křeček
Štěpán Křeček

Bankovní rada České národní banky rozhodla o snížení úrokových sazeb. Podle očekávání klesla základní úroková sazba o 0,25 procentního bodu na 4,50 procenta. Ve stejném rozsahu klesla i diskontní sazba na 3,50 procenta a lombardní sazba na 5,50 procenta.

Nižší úrokové sazby v ekonomice by měly zlepšit podmínky při poskytování úvěrů. Toho mohou využít firmy, které se dnes potýkají s vysokými úrokovými náklady. Ve svém důsledku by to mělo snížit obavy firem z rozjíždění nových projektů, což podpoří investiční aktivitu.

Snižování úrokových sazeb se postupně bude přenášet i na spotřebitelské úvěry. To v kombinaci s poklesem úročení na spořicích účtech a termínovaných vkladech může podpořit spotřebu domácností. Rovněž vznikne tlak na další snižování úrokových sazeb na hypotečních úvěrech. To by mělo navýšit poptávku po hypotékách, což se ve svém důsledku odrazí v růstu cen nemovitostí.

Více o inflace ekonomika česko

Štěpán Křeček
Štěpán Křeček
hlavní ekonom BHS

Pracuje na pozici hlavního ekonoma u obchodníka s cennými papíry BH Securities a.s., kde odpovídá za tvorbu makroekonomických analýz a strategických podkladů. Je autorem populárního podcastu Offline Štěpána Křečka, který si již poslechly statisíce lidí. Rovněž se věnuje komunikaci s veřejností a médii. Aktuálně patří mezi nejcitovanější české ekonomy.

Další články autora
Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama