Úrokové sazby v Maďarsku neměnné, stejně jako výhled světové ekonomiky

Polovinu pracovního týdne dnes až v odpoledních hodinách označí předběžný odhad spotřebitelské důvěry v eurozóně, která by měla zůstat záporná. Mediánový odhad trhu je mírně optimistický, když očekává drobné zvýšení z -12,9 na -12,5 bodů.

Úrokové sazby v Maďarsku neměnné, stejně jako výhled světové ekonomiky
Vít Mikušek
Vít Mikušek

Naše prognóza naopak předpokládá, že říjen mnoho důvodů k oslavám nepřináší, když ve světle zvýšeného geopolitického napětí a pokulhávající reálné ekonomiky spíše roste nejistota ohledně dalšího vývoje. Předběžný odhad pohledu spotřebitelů na tuto problematiku bude zveřejněn dnes v 16 hodin, očekáváme snížení indikátoru na -13,6 bodů.

Zároveň bude ve stejný čas zveřejněn počet prodaných existujících domů v USA, jakožto první část statistik z amerického nemovitostního trhu v rámci tohoto týdne. Přestože na trhu jsou patrné známky ochlazení trvajícího již od roku 2022 a i v letošním roce se počty prodejů stále trendově snižují, tentokrát by podle mediánu trhu měl výsledek zůstat beze změny na úrovni 3,86 mil. kusů. Nemovitostní trh by s uvolňováním měnových podmínek Fedu měl postupně nabírat na síle, když navíc domácnosti zažívají opětovný růst reálných příjmů. Pokles referenčních sazeb se však na dostupnosti hypotečních úvěrů projevuje se značným zpožděním, a tak i na zvýšení zájmu kupujících bude ještě třeba vyčkat.

Reklama

Pohled zpět:              

Hlavní událostí včerejšího dne ve středoevropském regionu bylo zasedání Maďarské národní banky (MNB), která dle očekávání ponechala úrokové sazby beze změny. Klíčová úroková sazba tak zůstává více než o 2 p.b. vyšší ve srovnání s hlavní sazbou ČNB a činí 6,50 %, depozitní sazba činí 5,50 %. Ačkoli naše původní prognóza předpokládala, že sazby zůstanou stabilní nejen na včerejším zasedání, ale až do konce roku, vzhledem k ekonomickým výzvám, kterým Maďarsko čelí, očekáváme, že tamní centrální banka letos přistoupí ještě k jednomu snížení. Uvolnění měnových podmínek nyní pomáhá i maďarská měna, která  v souvislosti se zvýšeným geopolitickým napětím od konce září zažila výrazné oslabení. V reakci na včerejší rozhodnutí MNB sice forint posílil zpět pod hranici 400 EUR/HUF, přesto zůstává nejslabší od ledna 2023.

Včerejší zasedání Mezinárodního měnového fondu přineslo investorům určitou úlevu, když předpokládané tempo globálního ekonomického růstu v letošním roce zůstalo beze změny ve výši 3,2 %, přičemž ve stejném tempu by měl svět růst i příští rok (vs předchozí odhad 3,3 % dle červencové prognózy). Dobré zprávy si vyslechli zejména investoři ve Spojených státech, kde MMF zvýšil letošní růstový výhled z 2,6 % na 2,8 % navzdory nedávným spekulacím o možném pádu americké ekonomiky do recese. Naopak k žádným pozitivním překvapením nedošlo v případě eurozóny, která by v souladu s naší prognózou měla i podle MMF letos vzrůst o rozpačitých 0,8 %. Zklamáním je pak zejména německá ekonomika, jejíž přetrvávající problémy byly potvrzeny očekávanou stagnací v letošním roce a sníženým růstem (-0,2 p.b.) ve výši 0,8 % v roce 2025.

Akciovým trhům se včera opět příliš nedařilo, americký index S&P 500 však téměř udržel stabilitu a poklesl o mírných 0,05 %. Investoři do akcií v rámci německého DAX reagovali na nelichotivé zprávy z MMF poklesem zájmu o jednotlivé tituly, celkově tak index odepsal 0,20 %. Pražská burza skrze index PX naopak vykázala růst ve výši 0,23 %. Koruna včera posílila blíže k úrovni 25,20 EUR/CZK.

Vít Mikušek
Vít Mikušek
analytik Raiffeisen Bank

Vít Mikušek je makroekonomickým analytikem Raiffeisenbank se zaměřením na oblast finančních trhů. Vystudoval magisterský obor Ekonomie a finance na Institutu ekonomických studií FSV UK, v rámci souběžného bakalářského studia na VŠE a FSV UK se věnoval teoretické ekonomii a veřejné politice. Do oblastí jeho zájmu patří globální politická ekonomie a finanční trhy včetně disruptivních technologií a kryptoměn. Před nástupem do Raiffeisenbank strávil 1,5 roku na výzkumné stáži na Yokohama National University v Japonsku.

Další články autora
Reklama

Vědomosti dne

Jak obchodovat s akciemi

Svět velkých financí a tradingu na burzách je nyní otevřenější, než kdy dřív. Investiční strategie, které byly dříve výsadou malé skupiny finančníků, jsou dnes přístupné každému, kdo si zřídí účet u brokera, kterých je celá řada. Než se ale investor vrhne do světa obchodování akcií, měl by znát základní termíny a principy.

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Reklama
Reklama