USA: Osobní výdaje v září byly vyšší než se očekávalo

Příjmy rostly v souladu s odhady trhu...

USA: Osobní výdaje v září byly vyšší než se očekávalo
 Redakce
Redakce

KLÍČOVÉ ÚDAJE

  • Osobní příjem se v září meziměsíčně zvýšil o 0,4 % (m/m), v souladu s očekáváním trhu. Mzdy a platy vzrostly o solidních 0,6 % m/m, zatímco osobní příjmy z aktiv vzrostly o 0,4 % m/m. Reálný osobní disponibilní důchod z hlediska inflace a daní v září stagnoval.
  • Osobní spotřeba od srpna zrychlila, vzrostla o 0,6 % a překonala konsensuální předpoklad na 0,4 %. V reálném vyjádření se výdaje zvýšily o 0,3 %, přičemž k celkovému číslu přispěly rovnoměrně jak zboží, tak služby, které vzrostly o 0,4 % a 0,3 % m/m. Výdaje na zboží krátkodobé spotřeby vzrostly o 0,6 %, zatímco zboží dlouhodobé spotřeby vzrostlo o 0,1 %,když se odrazilo od poklesu o 0,3 % v srpnu.
  • Míra osobních úspor meziměsíčně klesla o 0,3 procentního bodu na 3,1 %.
  • Inflace měřená deflátorem osobní spotřeby se meziročně nezměnila a zůstala na 6,1 %, zatímco jádrová inflace PCE (bez potravin a energií) vzrostla na 5,1 % (ze 4,9 %). Obě přišly o desetinu procentního bodu méně, než se očekávalo.


Reklama

KLÍČOVÉ DŮSLEDKY

Po včerejší předběžné zprávě o HDP, která poskytla čtvrtletní údaje o růstu, nabídly dnešní měsíční údaje další podrobnosti o vývoji výdajů ve třetím čtvrtletí. Měsíční výdaje na služby nepatrně zpomalily, zatímco výdaje za zboží v posledním měsíci čtvrtletí zrychlily. V posledním čtvrtletí roku 2022 budou spotřebitelé čelit mnoha negativním faktorům, včetně prudce rostoucí inflace, vysokých úrokových sazeb a značnému poklesu bohatství, což by vše mělo nadále negativně ovlivňovat růst výdajů.

Reklama

K regresním faktorům se přidává nedávné zpomalení růstu reálných příjmů, které jen pomohlo dále narušit kupní sílu  spotřebitelů. Po ročních srovnávacích revizích údajů z národních účtů se průměrná míra spotřebitelských úspor snížila z 5,3 % na 3,7 %, což vedlo ke snížení odhadů nadměrných úspor na méně než 1,5 bilionu USD ve třetím čtvrtletí. I když jsou úspory domácností o 10 % nižší, než se původně předpokládalo, mají před prázdninovou sezónou stále určitou rezervu, i když se nabízí teze, že spotřeba bude uváženější a v některých případech odložená, protože výdaje pravděpodobně zůstanou ve 4. čtvrtletí 2022 pod trendovým tempem růstu, i když s velkou pravděpodobností o pouhé pouze 1,0 % (v ročním vyjádření).




Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama