V druhém čtvrtletí byly v Praze dostavěny čtyři kancelářské budovy

V letošním druhém čtvrtletí se v Praze dostavěly čtyři kancelářské budovy s celkovou plochou 44.000 metrů čtverečních. Šlo o projekty Hagibor 1 a Hagibor 2 v Praze 10, Rohan City A1 v Karlíně a dostavbu rekonstruovaného Paláce Dunaj na Národní třídě.

V druhém čtvrtletí byly v Praze dostavěny čtyři kancelářské budovy
 Redakce
Redakce

Velká část těchto prostor našla nájemce ještě před dokončením, i tak ale celková míra neobsazenosti kanceláří v metropoli mírně vzrostla a činí téměř osm procent. Rostla poptávka a ceny nájmů. Vyplývá to z analýzy poradenské společnosti Colliers, kterou má ČTK k dispozici.

"Co se týče dokončených a zahájených staveb, zaznamenal pražský kancelářský trh poměrně aktivní čtvrtletí. Moderní kancelářský trh se rozrostl celkem o čtyři budovy a několik dalších se konečně začalo stavět. Přestože situace v oblasti nové výstavby kanceláří není zdaleka ideální, lze rozhodně hovořit o pozitivním signálu," řekl ředitel oddělení průzkumu trhu v Colliers Josef Stanko. Oproti prvnímu čtvrtletí se podle analýzy zvýšil počet rozestavěných pražských kanceláří o 133 procent na 166.300 metrů čtverečních.

Reklama

Objem pražského kancelářského trhu se na konci druhého čtvrtletí zvýšil díky dostavění čtyř projektů na 3,95 milionu metru čtverečních. Hagibor 1 má 13.100 metrů čtverečních a je plně obsazen společností Czech News Center. Hagibor 2 má zhruba 15.800 metrů čtverečních a projekt Rohan City A1 v Praze 8 od architektky Evy Jiřičné 8600 metrů čtverečních. Za rekonstrukcí Paláce Dunaj stojí společnost Zeitgeist a nově upravené prostory mají 6400 metrů čtverečních.

Neobsazenost pražských kanceláří se mezičtvrtletně zvýšila o 0,4 procentního bodu a v současnosti činí 7,9 procenta. Objem volných prostor v Praze činí zhruba 311.200 metrů čtverečních. Nejvíce volných prostor, tedy zhruba sedmina, je v Holešovicích. Neobsazenost je tam 16,7 procenta. Po Holešovicích je nejvíce volných kanceláří v centru města s neobsazeností téměř šest procent. Další lokality jako Karlín, Nové Butovice, Chodov nebo Smíchov nabízejí volnou plochu mezi 10.000 až 15.000 metry čtverečními. Nejnižší neobsazenost vykazuje Brumlovka s volnými 8200 metry čtverečními kancelářské plochy.

Reklama

Hrubá poptávka, tedy zájem o kanceláře včetně znovuobnovení stávajících smluv, v druhém čtvrtletí představovala podle analýzy 220.600 metrů čtverečních. Čistý objem poptávky, tedy nový zájem o prostory byl 130.700 metrů čtverečních, tedy oproti prvnímu čtvrtletí o 184 procent větší. Meziročně to byl nárůst o tři čtvrtiny.

Nejvyšší nájemné pražských kanceláří se mírně zvýšilo a v nejlepších lokalitách v centru města dosahovalo přibližně 29 eur (725 Kč) za metr čtvereční měsíčně. Nájemné v širším centru města, jako je například Karlín, Brumlovka a Smíchov, zůstalo na 19 eurech (475 Kč). V okrajových částech města, jako jsou Nové Butovice, Chodov či Stodůlky, mírně vzrostlo na přibližně 16,50 eura (413 Kč).

Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama