Volvo Cars ustupuje od plně elektrické budoucnosti

Švédská automobilka Volvo Cars zrušila svůj plán, podle kterého chtěla od roku 2030 nabízet pouze elektromobily. Místo toho hodlá mít v nabídce i hybridní vozy, oznámila dnes společnost v prohlášení. Reaguje tak na měnící se podmínky na trhu a požadavky zákazníků.

Volvo Cars ustupuje od plně elektrické budoucnosti
 Redakce
Redakce

Volvo Cars vlastní čínská společnost Geely Holding. Automobilka patřila mezi první zavedené výrobce automobilů, kteří slíbili úplný přechod na výrobu elektromobilů. Firma dnes zdůraznila, že jejím dlouhodobým cílem zůstává stát se výrobcem plně elektrických vozů.

Velké automobilky zaznamenaly zpomalení poptávky po elektromobilech. Částečně je to kvůli nedostatku cenově dostupných modelů a pomalému zavádění nabíjecích míst. Zároveň se připravují na dopad evropských cel na dovoz elektromobilů vyrobených v Číně.

Reklama

Automobilka uvedla, že jejím cílem nově je, aby do roku 2030 bylo 90 až 100 procent jejích prodaných vozů plně elektrických nebo plug-in hybridních modelů, které jsou nabíjené ze zásuvky, ale mají i spalovací motor pro případ, že by se baterie vybila. Zhruba deset procent mají tvořit tzv. mild hybridy, kde je elektrický pohon pouze doplňkem spalovacího motoru.

Rostoucí poptávka po hybridních vozech vyvolala strategickou změnu v celém odvětví, které původně počítalo s tím, že budou hybridy postupně vyřazeny ve prospěch plně elektrických vozů. Toyota, která je z velkých automobilek nejpomalejší ve vývoji elektromobilů, nadále výrazně sází na hybridy a zvyšuje počet svých modelů. Francouzský Renault uvedl, že bude pokračovat v uvádění hybridních modelů na trh. Obavy řidičů z dojezdu jsou jedním z důvodů, proč se kupující přiklánějí k hybridům, které jsou často i cenově dostupnější, upozornila agentura Reuters.

Reklama

Automobilka nyní očekává, že do roku 2025 budou mít elektromobily a hybridy na jejím celkovém objemu prodeje podíl 50 až 60 procent. Předchozí cíl z roku 2021 počítal s tím, že v roce 2025 se budou elektromobily podílet na prodeji nejméně polovinou a zbytek budou tvořit hybridy.

"Jsme pevně přesvědčeni, že naše budoucnost je elektrická," řekl generální ředitel Jim Rowan. "Je však jasné, že přechod na elektrifikaci nebude lineární a zákazníci a trhy se pohybují různou rychlostí."

Ve druhém čtvrtletí letošního roku podíl plně elektrických vozů v modelové řadě Volva činil 26 procent. Podíl elektrifikovaných vozů, tedy elektromobilů a plug-in hybridů, byl 48 procent.

Více o volvo auto hybrid EV

Redakce
 Redakce

Redakce serveru Investice.cz je tvořena týmem odborníků na ekonomická témata, kteří mají dlouholeté zkušenosti v oboru a hluboké znalosti finančních trhů, investic a ekonomiky. Každý z autorů přispívajících na portál je profesionál s bohatou praxí, který kromě odbornosti v daném oboru často disponuje i širokými publikačními a žurnalistickými zkušenostmi. Interní tým redakce doplňují externí přispěvatelé, kteří přinášejí do obsahu portálu své unikátní perspektivy a aktuální pohledy na různá ekonomická témata. Cílem redakce je poskytovat čtenářům relevantní, odborný a aktuální obsah, který jim pomůže lépe se orientovat ve světě financí, sledovat nejnovější trendy a rozumět komplexním ekonomickým otázkám.

Další články autora
Zdroj: ČTK
Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama