Zlato pokořilo hranici 1 500 dolarů za troyskou unci

Cena zlata se prudce zvyšuje...

Zlato pokořilo hranici 1 500 dolarů za troyskou unci
 Redakce
Redakce

Cena zlata se prudce zvyšuje a již překonala úroveň 1 500 dolarů za troyskou unci, což v přepočtu činí zhruba 34 500 korun. Děje se tak necelé dva měsíce od doby, kdy cena zlata překonala 1 400 dolarů za troyskou unci. Současná cena zlata je nejvyšší od roku 2013.

Na začátku letošního roku stála troyská unce zlata 1 282 dolarů, tedy s ohledem na tehdejší kurz naší měny vůči dolaru zhruba 28 900 korun. Dnes lze stejnou troyskou unci zlata prodat o cca 5 600 korun dráž. Díky tomu investoři do zlata navýšili hodnotu svých portfolií o více než 19 procent za krátkou dobu 32 týdnů. Zlato se tak v letošním roce nechová jako udržitel hodnoty, ale jako jedno z nejvýnosnějších aktiv.

Reklama

 

Současnou situaci můžeme srovnat s rokem 2011. Tehdy troyská unce zlata rovněž překonala hranici 1 500 dolarů. Investoři v té době hledali bezpečný přístav pro své investice kvůli obavám kolem dluhové krize v eurozóně. Cena zlata po překonání hranice 1 500 dolarů za troyskou unci dál prudce rostla, až dosáhla svého historického maxima. Stalo se tak ještě v roce 2011, kdy cena zlata na krátkou dobu překonala úroveň 1 900 dolarů za troyskou unci.

Reklama



 

Rok 2019 je podobně jako rok 2011 plný rizik a nejistot. Donald Trump vyhrocuje obchodní válku s Čínou, Boris Johnson si nebere servítky kolem tvrdého brexitu. Rovněž dochází ke konfliktům na Blízkém východě, zanikla smlouva o jaderném odzbrojení a plánuje se rozmisťování raket v Asii. K tomu navíc Americká centrální banka (Fed) snížila úrokové sazby a mluví se o úmyslném oslabování měn kvůli podpoře exportu. Investoři jsou z těchto událostí nervózní a začínají podle toho upravovat svá portfolia.


[sc:articleform id=12 articleid=936]





"Zlato je fenomén, který výrazně ovlivňuje lidstvo již zhruba 4 000 let. Za tu dobu se nikdy nestalo bezcenným, proto je považováno za dobrého udržitele hodnoty. Navíc v letošním roce zlato patří mezi nejvýnosnější investice."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS
Reklama

Vědomosti dne

Jak obchodovat s akciemi

Svět velkých financí a tradingu na burzách je nyní otevřenější, než kdy dřív. Investiční strategie, které byly dříve výsadou malé skupiny finančníků, jsou dnes přístupné každému, kdo si zřídí účet u brokera, kterých je celá řada. Než se ale investor vrhne do světa obchodování akcií, měl by znát základní termíny a principy.

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Reklama
Reklama