Ztrácí Evropa sílu?

Palčivým tématem Evropské unie v tomto tisíciletí je migrace. Zatím se totiž Evropě nedaří pracovat s nově příchozími migranty tak efektivně, jak by si sedmdvacítka zřejmě představovala. Inspiraci by ale mohla hledat na druhém břehu Atlantského oceánu, alespoň tak to vidí Miroslav Bárta.

Ztrácí Evropa sílu?
 Redakce
Redakce

Do dalšího dílu podcastu Offline Štěpána Křečka přijal pozvání egptolog a vědec Miroslav Bárta. Na kolik je funkční migrační politika Evropské unie a čím se liší od migrační politiky Spojených států amerických, může si svět dovolit nechat padnout na kolena ekonomického giganta, jakým jsou USA? Na to všechno přišlo v novém dílu podcastu Offline Štěpána Křečka. Celý díl najdete ve všech podcastových aplikacích a také na Youtube, kde vycházejí každý druhý čtvrtek v 18 hodin.

Palčivým tématem Evropské unie v tomto tisíciletí je migrace. Zatím se totiž Evropě nedaří pracovat s nově příchozími migranty tak efektivně, jak by si sedmdvacítka zřejmě představovala. Inspiraci by ale mohla hledat na druhém břehu Atlantského oceánu, alespoň tak to vidí Miroslav Bárta. "Americká ekonomika by bez konstantní migrace zkolabovala a to, co dělají američané, tak to je způsob, jak tu společnost destabilizovat méně. Není lepší způsob se integrovat než si najít práci a stát se členem té společnosti a začít vnímat její problémy i výhody. V Evropě ta zkušenost je ale úplně jiná. Štědrý sociální systém, ten začínal už za Bismarcka a Evropa na tom vyrostla do značné míry, právě ale tento systém se nyní vyčerpává. Je fér vytvářet takové prostředí, že pokud chtějí v té společnosti fungovat, tak by měli pracovat v tom produktivním věku."

Reklama

Rozdíl ale může být také ve vnímání evropského a amerického sociálního systému. Lidé, i třeba v České republice, jsou zvyklí na určitou míru solidarity ze strany státu, což se u Spojených států říct nedá. "Ten tlak, který někdo může vnímat negativně, že vláda bude dávat méně peněz na podporu lidí v nezaměstnanosti, je pro tu společnost naopak motivační, protože část těch lidí si uvědomí, že je lepší si najít práci a pracovat než sedět doma u televize a čekat na státní podporu," a druhým dechem Bárta vykresluje i každodenní tvrdou realitu ve Spojených státech. "My jsme přijížděli z okraje město do centra Washingtonu a viděl jsem tam dlouho frontu. Na první pohled nebylo jasné, na co tu frontu stojí, tak jsem se zeptal a zjistil jsem, že to je fronta na potravinovou pomoc. Obyvatelé Washingtonu, hlavního města USA, kde by ty věci měly být exemplárně funkční, tak tam byly stovky a stovky lidí, kteří čekali na potravinové balíčky. Věděl jsem, že některé části, které nejsou úplně ekonomicky rozvinuté, tak že ta situace tam není úplně dobrá, ale v hlavním městě mě to překvapilo." 

Ve 153. díle podcastu Offline Štěpána Křečka se ale řešila i globální ekonomika a finanční kondice USA, které se zadlužují nevídanou rychlostí a je prakticky jedno, jestli u kormidla jsou republikáni a nebo demokraté. "Velmi zajímavé pozorování je, že mezi demokraty a republikány není příliš velký rozdíl. Když porovnáte dluh, který stojí za administrativou Donalda Trumpa a porovnáte ho s vládou Joea Bidena, tak ten dluh je skoro stejný, asi 6 trilionů dolarů. Velká nejistota americké ekonomiky spočívá v tom, že nad velkou částí dolarů nemá kontrolu. Jsou to dolary vázané na euro v nadnárodních korporacích a pak samozřejmě v Číně. Pokud by se tyto dva velké globální celky, Evropa a Čína, rozhodly zbavit se dolarů, tak to americkou ekonomikou může otřást," říká Bárta. Krach USA by nejen podle něj měl výrazný dopad na globální ekonomiku. Pro vzorový příklad nemusíme ani tak moc do minulosti, stačí se podívat 16 let zpět. "Jenom si vemte, jakým způsobem se krize v roce 2008 a 2009 promítla do pojišťovacích plateb v Evropě. Američané potřebovali zafixovat nějak své vysoké ztráty, tak to udělali v Evropě," uzavírá Bárta. 

Celý díl podcastu Offline Štěpána Křečka najdete na všech podcastových aplikacích a také na Youtube. Nové díly vycházejí každý druhý čtvrtek v 18 hodin.

Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama