Offline Štěpána Křečka

Zdenka Klapalová: Vývoj a trendy nemovitostního trhu

Doktorka Zdenka Klapalová je jednatelkou společnosti KNIGHT FRANK, která je řazena do takzvané „velké pětky“ realitních společností v České republice. Zároveň je prezidentkou Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí (ARTN). Se Štěpánem si do studia přišla povídat nad tématy aktuálních trendů nemovitostního trhu i jeho možným dalším vývojem.

Radovan Vaculík: To, co děláte, musíte milovat

Radovan Vaculík je zkušený český coach, školitel a trenér soft skills, který se vzdělávání ve firmách věnuje více než 25 let. Při své práci využívá, vedle jiných, také kompetenční diagnostiku CA Method (Color Association Method), která diagnostikuje osobnosti prostřednictvím barevných asociací. Aktuálně je jako externí školitel zapojen také do tréninku obchodníků a náborové agendy společnosti BHS a se Štěpánem si přišel do studia popovídat o současných trendech na trhu práce, problematice firemího rozvoje a vzdělávání.

Helena Horská: Krize nelze předvídat už z principu

Helena Horská je hlavní ekonomkou Raiffeisenbank a členkou její dozorčí rady. Je autorkou odborných publikací včetně prací o cílování inflace a příležitostně přednáší na vysokých školách. Dále působí v občanské iniciativě KoroNERV-20. Se Štěpánem diskutovali nad otázkami současné ekonomiky a souvislostmi, které jí ovlivňují.

Leon Jakimič: Sklo je zhmotněné světlo

Leon Jakimič je český podnikatel, zakladatel nadnárodní společnosti Lasvit, jež se věnuje výrobě a instalaci designových svítidel, skleněných architektonických prvků a uměleckých předmětů ze skla. Se Štěpánem si povídali o úspěchu Lasvitu i tom, jak se prodává český luxusní produkt nejbohatším lidem planety.
Reklama

Jan Švejnar: Všechna vejce v jednom košíku jsou nebezpečná

Profesor Jan Švejnar je předseda Výkonného a dozorčího výboru CERGE-EI a ředitel think-tanku IDEA. Dále vede Centrum pro globální hospodářskou politiku na Kolumbijské univerzitě. V neposlední řadě je laureátem Ceny Neuron za přínos světové vědě. Se Štěpánem dorazil do studia a v podcastu si povídali o řadě ekonomicko-politických témat.

Radovan Vávra: Na trzích teče strašně krve

Radovan Vávra je milující manžel, hrdý otec, pravidelný psovod a primitivní antikomunista. Vystudoval ekonomii, dříve vedl Komerční banku, dnes je uznávaným investorem. Se Štěpánem udělali skvělý rozhovor dvou ekonomů, který průřezově obsáhl řadu investičních i společenských témat.

Marek Orko Vácha: Jednu věc neumíme vůbec: Nadbytek

Marek Vácha je český římskokatolický kněz, teolog, přírodovědec, pedagog, spisovatel a skaut. Slouží jako farář lechovické farnosti a farní vikář (kaplan) Římskokatolické akademické farnosti při kostele Nejsvětějšího Salvátora. Na akademické půdě působí ve funkci přednosty Ústavu etiky a humanitních studií 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy, kde je i předsedou akademického senátu. Specializuje se na otázky evoluční biologie, lékařské a environmentální etiky. Se Štěpánem si povídali o řadě společenských témat z různých úhlů.

Karol Suchánek: Počítačová bezpečnost je skill 21. století

Karol Suchánek v 16 letech vyvinul svůj první bezpečnostní software. Absolvoval cyber security program na MIT v Bostonu a je držitelem bezpečnostní prověrky NATO, jako jedna ze dvou osob v ČR. Zároveň je soudním znalcem v oblasti kybernetické bezpečnosti. Posledních 10 let se stará o soukromí a bezpečnost firem a veřejně známých osobností po celém světě. Je součástí týmu cyber security expertů Shift2Cloud, který vylepšuje efektivitu a bezpečnost firem. Se Štěpánem si povídali o hlavních aspektech této formy bezpečnosti a v závěru podcastu zaznívá i několik konkrétních praktických rad a tipů, které se s tématem pojí.

Karel Nešpor: Alkohol a tabák zabíjí víc než Covid

Karel Nešpor je český psychiatr a adiktolog. Vede primariát mužského oddělení závislostí Psychiatrické léčebny Bohnice. Věnuje se především léčení návykových nemocí, ale také józe, relaxaci či smíchu. Je autorem mnoha odborných a populárně naučných knih jako jsou: Jde to i s úsměvem, Kudy do pohody či Jak být milejší. Se Štěpánem si povídali o stresu, závislostech, možných řešeních i alternativách, ale také o síle smíchu a pozitivního přístupu.

Stanislav Křeček: Zažíváme selhání elit a krizi autorit

Stanislav Křeček je významný český právník. Dříve působil jako poslanec a předseda Sdružení nájemníků ČR. V roce 2013 byl zvolen do pozice zástupce ombudsmana a od roku 2020 je čtvrtým veřejným ochráncem práv ČR. Se Štěpánem si v podcastu povídali o řadě konkrétních a právě dnes aktuálních témat, ale zazněla i řada jeho osobních názorů a postojů k otázkám, které jsou celospolečenské a přesahují.
Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama