Jak investovat do SpaceX

Investování do akcií firem přináší kromě potenciálu zhodnocení také možnost stát se její součástí. O to lákavější jsou akcie firem, které mění svět a dokonce posouvají lidstvo jako takové. A právě to je případ SpaceX. Bohužel právě tato společnost není veřejně obchodovaná na burze a dostat se k jejím akciím je složité.

Jak investovat do SpaceX
 Redakce
Redakce

Zakladatelem společnosti je světoznámý americký podnikatel a inženýr Elon Musk. Kromě SpaceX se úspěšný vizionář zasadil také o vznik Tesly, Neuralinku a The Boring Company. V nedávné minulosti rovněž odkoupil sociální síť Twitter, kterou záhy přejmenoval na X. Díky svému bohatství a technickým znalostem je mnohdy označován jako Batman nebo Ironman naší společnosti. Svými názory a investičními kroky vytváří silný tlak na kapitálovém trhu. V roce 2020 například dokázal díky jedinému příspěvku na sociálních médiích významně zvýšit hodnotu kryptoměny Dodge coin, která byla původně založena jako vtip.
 

Společnost SpaceX


Space Exploraion Technologie Corporation, tedy zkráceně jen SpaceX byla založena za účelem poznávání vesmíru. Mezi její hlavní ambice patří vytvořit technologie, které znatelně sníží náklady na kosmické lety a tím lidstvu zpřístupní vesmír. Došlo tak k pomyslné privatizaci vesmírného technologického závodu, ve kterém postupně přebírají štafetu miliardáři. Z trojice, ve které je ještě Richard Branson s Virgin Galactic a Jeff Bezos s Blue Origin je to právě Muskův SpaceX, kterému se nejlépe daří vesmírné lety realizovat a vydělávat na nich.

Klíčový je přitom přístup společnosti, podle kterého se tvoří jen opakovaně použivatelné rakety. Díky tomu se daří snižovat náklady a na oběžnou dráhu opakovaně a relativně levně dopravovat náklad. Mezi velké úspěchy společnosti patří projekt Starlink. Jeho součástí je vybudování sítě satelitů na nízké oběžné dráze naší planety, které poskytují vysokorychlostní internet po celém světě. Tento systém zatím nemá konkurenci a má takovou moc, že dokáže významně ovlivnit i válečný konflikt, jak se ukázalo po Ruské agresi na Ukrajině. Asi nejambicióznějším cílem Muska je založení lidské kolonie na Marsu.
 

Reklama

Investování do SpaceX


Společnost SpaceX není veřejně obchodována na velkých burzách, jako například Nasdaq nebo NYSE, takže drobní investoři nemohou nakupovat akcie kosmické společnosti prostřednictvím svého brokerského účtu. Sám Elon Musk ovládá společnost a vlastní její významný podíl. Jedná se o jednu z Muskových nejúspěšnějších investic, přičemž sám drží pravděpodobně 40 % až 50 % akcií. Zbytek cenných papírů vlastní zaměstnanci a investoři rizikového kapitálu.
 

Datum IPO SpaceX


K polovině roku 2023 neměla společnost naplánovanou IPO (initial public offering), ani neplánovala vstup na burzu. Takové rozhodnutí zakladatel Musk odůvodnil dostatkem kapitálu. Společnost tak nepotřebuje získávat další financování na investice projektů a tudíž necítí potřebu vstupu externích investorů ani dokončení IPO.

V současnosti má společnost aktivní interní program, který svým zaměstnancům a stávajícím investorům umožňuje prodávat akcie. V roce 2023 byla uzavřena dohoda, která umožnila stávajícím i novým investorům prodat akcie v hodnotě 750 milionů dolarů za cenu 81 dolarů za akcii. Část akcií se tak dostala mezi investory i mimo burzu.
 

Alternativní způsob investování do SpaceX


Jak již bylo zmíněno, tak SpaceX není veřejně obchodovaná společnost a tak nelze využít pro nákup akcií běžně brokerské úcty. Někteří investoři však mohou stále nakupovat akcie prostřednictvím jiných platforem, které nabízejí tzv. sekundární obchodování společnosti pre-IPO společností.

Tyto platformy umožňují transakce se soukromými cennými papíry. Díky tomu mohou instituce a akreditovaní investoři s vysokým kapitálem nakupovat / prodávat akcie soukromě vlastněných společností. Díky nim už byly akcie SpaceX obchodovány za více než 4 miliardy dolarů.

Výše zmíněné podmínky umožňují nákup akcií pouze užší skupině investorů, kteří splňují akreditační kvalifikaci. Běžným investorům bohužel nezbývá nic jiného než trpělivě vyčkávat, zda v budoucnu společnost nezváží vstup na burzu a nedokončí IPO.

Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama