Investice

Ať už jste zkušený investor s citem pro příležitost, nebo svou finanční cestu teprve začínáte, naše kategorie Investice může být kompasem na vaší cestě k úspěšnému investičnímu portfoliu. Využijte aktuální informace a cenné poznatky, které vám umožní dělat chytřejší finanční rozhodnutí a chytit se nově vznikajících příležitostí.

Firmě Saudi Aramco ve čtvrtletí klesl zisk o tři procenta

Ropné společnosti Saudi Aramco ve druhém čtvrtletí klesl čistý zisk meziročně o tři procenta na 29,1 miliardy dolarů (zhruba 673 miliard Kč). Firma vytěžila méně ropy a měla nižší marže, nicméně překonala odhad analytiků. Podnik dnes hospodářské výsledky zveřejnil v tiskové zprávě. Saudi Aramco je největší ropnou společností na světě.

Výprodej akcií na Wall Street se v pondělí výrazně zintenzivnil

Výprodej akcií na Wall Street se v pondělí výrazně zintenzivnil v důsledku rostoucích obav o stav americké ekonomiky. Index Dow Jones Industrial klesl o více než 1 000 bodů (-2,6 %). Index Nasdaq Composite se propadl o více než 3,4 %. Ztráty indexu S&P 500 kaskádovitě vzrostly o téměř 3 % a byly nejhorším dnem od roku 2022.

Hospodaření ČEZ dál omezuje windfall tax, zisk i tak nad očekávání

Hospodaření energetické skupiny ČEZ je stále pod značným vlivem speciální daně z neočekávaných zisků. Právě kvůli ní tak analytici v pololetí očekávají pokles čistého zisku společnosti meziročně o jednotky procent na úroveň kolem 21 miliard korun. I přesto zatím letos podle nich firma hospodaří nad očekávání ze začátku roku.

Trhy panikaří! Akcie se intenzivně vyprodávají

„Investoři minulý týden přetavili svůj dosavadní extrémní optimismus v extrémní pesimismus především vlivem nových ekonomických údajů v USA, které poukazují na oslabování trhu práce,“ říká analytik BHS Timur Barotov.

Reklama

Za celý týden se index S&P 500 propadl o více než 2,5 %

V nejrušnějším letním týdnu na Wall Street se akcie propadly, protože slabá červencová zpráva o zaměstnanosti vyvolala obavy o zdraví americké ekonomiky a výsledky velkých technologických společností nedokázaly zmírnit obavy investorů. Za celý týden se index S&P 500 propadl o více než 2,5 %, zatímco index Nasdaq Composite klesl o více než 3,7 %.

Nvidia čelí v USA antimonopolnímu vyšetřování kvůli čipům pro AI

Americké ministerstvo spravedlnosti začalo vyšetřovat firmu na výrobu čipů Nvidia, a to po stížnostech konkurentů na možné zneužívání dominantího postavení na trhu při prodeji čipů pro umělou inteligenci (AI). Informoval o tom server The Information, který se odvolává na zdroje obeznámené se situací.

Intel zruší 17.500 míst, firma vykázala čtvrtletní ztrátu

Zároveň Intel od čtvrtého čtvrtletí letošního roku pozastavuje vyplácení dividend. Společnost to oznámila ve čtvrtek společně se čtvrtletními výsledky hospodaření. Intel ve druhém čtvrtletí vykázal čistou ztrátu 1,6 miliardy USD (37,5 miliardy Kč), což představuje meziroční pokles o 85 procent.

Americké akcie se ve čtvrtek ocitly pod silným prodejním tlakem

Slabé ekonomické údaje a další prudký výprodej akcií čipových společností způsobily ztráty všech tří hlavních indexů den poté, co Fed naznačil pravděpodobné snížení sazeb v září. V čele ztrát stál technologický Nasdaq Composite, který po zahájení čtvrteční seance v zelených číslech klesl o 2,3 %.

Komerční bance klesl v pololetí zisk o více než pětinu

Čistý zisk Komerční banky klesl v prvním pololetí meziročně o 21,5 procenta na 6,34 miliardy korun. Provozní zisk se ve stejném období snížil o 5,9 procenta na 8,47 miliardy Kč. Banka, jejímž většinovým vlastníkem je francouzská Société Générale, dnes neauditované konsolidované výsledky zveřejnila na svém webu.

Intel plánuje propustit tisíce lidí, potřebuje snížit náklady

S odkazem na své zdroje o tom informuje agentura Bloomberg. Firma, ve které teď pracuje zhruba 110.000 lidí, potřebuje snížit náklady, protože jí klesá zisk a podíl na trhu. Akcie podniku asi hodinu před začátkem dnešního obchodování ve Spojených státech vykazovaly růst o více než dvě procenta. Od začátku roku ale kolem 40 procent ztrácejí.

Boeingu vzrostla čtvrtletní ztráta na desetinásobek

Americký výrobce letadel Boeing ve druhém čtvrtletí prohloubil ztrátu na 1,44 miliardy dolarů (33,8 miliardy Kč), což je proti ztrátě 149 milionů USD (3,5 miliardy Kč) před rokem nárůst zhruba na desetinásobek. Firma to dnes oznámila ve své výsledkové zprávě. Představenstvo zároveň zvolilo novým výkonným ředitelem Roberta Kellyho Ortberga.

Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama