Názory

Přemýšlení o tom, kam investovat své peníze, vám ulehčí naše kategorie Názory. Najdete zde analýzy na různá ekonomická a investiční témata, které napsali uznávaní analytici z renomovaných firem. Každý z nich přináší své odborné znalosti a interpretace aktuálních událostí a tržních trendů, díky čemuž můžete zvážit, co nejvíce rezonuje s vašimi investičními cíli. Inspirujte se a nepropásněte další velkou příležitost!

Koruna testuje hranici 25 EUR/CZK

Koruna má za sebou poklidný týden, kdy se pohybovala ve velmi úzkém koridoru okolo 25 EUR/CZK. Tuto psychologickou hranici nakrátko prolomila během úterka a středy, poté se opět vrátila nad zmíněnou úroveň. Tuzemský kalendář byl téměř prázdný: Jedinou zajímavější událostí bylo zveřejnění zpřesněného odhadu růstu české ekonomiky ve 2. čtvrtletí.

Hibernace české ekonomiky, aneb ztracená pětiletka

Minulé pondělí byl zveřejněn nejvýznamnější konjunkturální indikátor německé ekonomiky, index ifo, a to za měsíc srpen. Index poklesl z červencových 87,0 bodů na srpnových 86,6 bodů. Přitom mezi německými podniky došlo jak ke zhoršení hodnocení stávající situace, tak i ke zhoršení hodnocení očekávaní do následujících měsíců.

Zlepšení v průmyslu na obzoru?

Srpnový index nákupních manažerů (PMI) si pro nás přichystal překvapení, když se zvýšil ze 43,8 na aktuálních 46,7 bodů. Tento výsledek nepredikoval nikdo z analytiků v rámci průzkumu agentury Bloomberg. Medián trhu stejně jako naše prognóza očekávaly pouze kosmetické zlepšení.

Reklama

Krize německého průmyslového sektoru pokračuje dál

Ve čtvrtek byly zveřejněny německé indexy nákupních manažerů PMI za srpen. Index PMI německého průmyslového sektoru poklesl z 43,2 bodů na 42,1 bodů. Klíčové v tomto ohledu je, že se tento klíčový index kondice německého průmyslového sektoru nachází již 26 měsíců v řadě pod klíčovou 50-bodovou hranicí, konkrétně od července roku 2022.

Index S&P 500 vzrostl přibližně o 0,4 %

Americké akcie ve středu vzrostly poté, co přerušily svou nejdelší letošní vítěznou sérii. Index S&P 500 vzrostl přibližně o 0,4 %, zatímco technologický Nasdaq Composite vyskočil o téměř 0,6 %. Průmyslový index Dow Jones se zvýšil o přibližně 0,1 %.

Trhy si v úterý oddechly a přerušily svou nejdelší letošní rallye

Všechny tři hlavní indexy uzavřely v červených číslech, protože se čeká na středeční revizi počtu vzniklých pracovních pozic amerického úřadu práce za 12 měsíců do března 2024. Index S&P 500 klesl o zhruba 0,2 %, průmyslový index Dow Jones rovněž ztratil přibližně 0,2 %, zatímco technologický Nasdaq Composite klesl zhruba o 0,3 %.

Index S&P 500 vzrostl téměř 1 %

Americké akcie v pondělí uzavřely na maximech seance poté, co zaznamenaly nejlepší týden za poslední rok a trhy tak pokračovaly v prudkém obratu výprodeje na začátku srpna. Index S&P 500 vzrostl téměř 1 %. Průmyslový index Dow Jones si rovněž připsal 0,6 %, zatímco technologický Nasdaq Composite vzrostl zhruba o více než 1,4 %.

Akcie zažily nejlepší týden v roce 2024

Akcie zažily nejlepší týden v roce 2024, protože čerstvé ekonomické údaje pomohly zmírnit obavy z recese. Za celý týden vzrostl index S&P 500 o téměř 4 % a index Nasdaq Composite o více než 5,2 %. Průmyslový index Dow Jones mezitím vzrostl o téměř 3 %.

Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama