Investice.cz

Deficit rozpočtu se zvýšil, konsolidace zpomaluje

Státní rozpočet vykázal ke konci září mírné zvýšení dosavadního deficitu, který za tento rok činí již -181,7 mld. Kč (vs -175,8 mld. ke konci srpna). V meziročním srovnání je saldo rozpočtu prakticky na stejné úrovni (rozdíl -1,1 mld. Kč), pokud však odečteme prostředky z EU, vychází zatím letošní hospodaření lépe o 23,5 mld. Kč.

Stellantis prodlužuje přerušení výroby elektromobilů Fiat 500

Mezinárodní automobilová skupina Stellantis se kvůli přetrvávající slabé poptávce rozhodla o několik týdnů prodloužit přerušení výroby elektromobilů Fiat 500. S odkazem na sdělení podniku o tom dnes informovala agentura Reuters. Automobil se vyrábí v továrně Mirafiori v severoitalském Turíně.

Průmysl stále v šedi

Výsledek indexu nákupních manažerů (PMI) za měsíc září podle očekávání přinesl mírnou korekci nečekaného srpnového nárůstu. Index ve zpracovatelském průmyslu poklesl z 46,7 na 46,0 bodů zcela v souladu s mediánem trhu. Naše prognóza předpokládala nepatrně lepší hodnotu (46,2 bodů).

Češi spoří jako o život, ekonomika proto stojí

Český statistický úřad dnes potvrdil údaj k meziročnímu růstu české ekonomiky v letošním druhém čtvrtletí, a to na úrovni 0,6 procenta. Zlepšil však údaj o růstu mezičtvrtletním, a to z dosavadního, předběžného odhadu 0,3 procenta na nynější 0,4 procenta. Koruna vůči euru v reakci mírně oslabila.

Zvedne hozenou rukavici ECB?

Dnešní den bude napěchovaný zajímavými údaji od nás i ze světa. Již za pár okamžiků zveřejní ČSÚ finální odhad růstu české ekonomiky ve druhém kvartále tohoto roku. Očekává se potvrzení mezičtvrtletního růstu o 0,3 % a meziročního růstu o 0,6 %, nicméně nedávná historie nám ukázala, že revizi ani jedním směrem není možné vyloučit.

Americké akcie v pondělí kolísaly

Investoři se tento týden zaměří na řadu údajů z trhu práce Spojených států v čele s páteční zářijovou zprávou o zaměstnanosti. Pozornost budou poutat také aktualizované údaje o aktivitě v sektoru služeb a zpracovatelském průmyslu, účastníci trhu se budou snažit rozpoznat jak rychle americká ekonomika zpomaluje.

Inflace v Německu v září klesla na 1,6 procenta, je nejníže od února 2021

Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen v Německu v září zpomalilo na 1,6 procenta ze srpnových 1,9 procenta. Inflace se tak nacházela na nejnižší úrovni od února 2021. Vyplývá to z předběžných údajů, které dnes zveřejnil spolkový statistický úřad. Za zpomalením inflace stály zejména ceny energií, které se meziročně snížily o 7,6 procenta.

Vývoj kurzu koruny ve třetím kvartále splňuje očekávání

Minulý týden bylo hlavní událostí pro tuzemskou ekonomiku středeční zasedání bankovní rady České národní banky, která se rozhodla pokračovat v pozvolném uvolňování měnové politiky. Koruna den před zasedáním posilovala, poté však tíhla zpět ke slabším hodnotám a po zbytek týdne oscilovala kolem úrovně 25,14 EUR/CZK.

Reklama

Masivní rally na čínských akciích

Minulé pondělí byly zveřejněny německé indexy nákupních manažerů PMI. Zveřejněné hodnoty byly oproti konsenzu trhu výrazně horší. Index PMI v průmyslovém sektoru poklesl z 42,4 bodů na pouhých 40,3 bodů, což odráží další výrazné zhoršení krize německého průmyslového sektoru.

Miroslav Singer: Snižovali jsme sazby v době, kdy Grosse podrželi komouši

V tomto díle Štěpán Křeček diskutoval s Miroslavem Singerem o nastavení základních úrokových sazeb a tlacích politiků na centrální banky. Debata se zaměřila na konflikty českých politiků s vedením České národní banky, a také na aktuální situaci kolem snižování úrokových sazeb v Česku. V závěru se diskuse zaměřila na kondici soukromého a státního sektoru, včetně významu státního sektoru, jeho financování a přínosu pro ekonomiku.

Vyplatí se ještě byty v Praze?

Nemovitosti v Praze jsou extrémně nedostupné a to mnohými způsoby pokřivuje českou ekonomiku. Mnozí lidé pracují polovinu času jen na to, aby měli střechu nad hlavou a vodu z kohoutku. V tomto ohledu jsme v Evropě extrémem. Hlavní prioritou tohoto videa je ovšem pohled na pražské byty z pohledu investora. Ceny bytů jsou extrémně vyšponované, růst jejich cen za poslední dekádu byl srovnatelný s americkým akciovým indexem S&P 500. Vyplatí se byty nakupovat i na těchto cenách? Ve videu se dozvíte, jak moc musí ceny nemovitostí růst v budoucnu, aby se koupě bytu v Praze investičně vyplatila. Také je potřeba si uvědomit, že pražské byty již nejsou tak bezpečná investice, jak je všeobecně přijato.

Říjen otevře mix nových dat z ČR i zahraničí

Tento týden nás se vstupem do nového měsíce čeká větší množství zajímavých dat, kromě finálních čísel z české ekonomiky za druhý kvartál stojí za zmínku zejména zasedání Polské národní banky nebo data z amerického trhu práce.

Akcie v uplynulém týdnu rostly

Index S&P 500 zaznamenal několik rekordních uzavíracích hodnot. Investoři vstřebávali další známky ochlazování inflace v kontextu údajů o odolném hospodářském růstu USA. Za celý týden se indexy S&P 500 a Dow Jones Industrial Average zvýšily přibližně o 0,7 %. Mezitím Nasdaq Composite vzrostl o téměř 1 %.

Německo zřejmě dále odebírá ruský plyn, i když tvrdí opak

Německo dost možná stále odebírá ruský plyn, i když tvrdí, že už ne. To samé by pak platilo i pro Česko, jehož většina plynu nyní teče právě přes Německo. Na nedostatečné odstřižení Německa, a potažmo Evropy od ruského plynu upozorňuje ve své nové analýze agentura Bloomberg.

Zlato je na rekordu, co bude s úroky?

Ekonomové u nás i v zahraničí vedou veledůležitou debatu o možné trvalejší změně úrovně přirozené úrokové míry (r*). Zvyšuje se oproti letům před covidem, nebo ne? Pro její zvýšení hovoří třeba i rekordní zadlužování Spojených států, které tam podle některých expertů staví na hlavu zavedenou logiku provádění monetární politiky.

Meta dostala v Irsku pokutu 91 milionů eur za špatně zabezpečená hesla

Irský úřad pro ochranu osobních údajů (DPC) vyměřil americké internetové společnosti Meta Platforms pokutu 91 milionů eur (2,3 miliardy Kč) za to, že měla hesla uživatelů svých sociálních sítí uložená bez dostatečné ochrany a bez adekvátního šifrování. Úřad to uvedl v dnešním sdělení. Meta provozuje sítě Facebook a Instagram.

Reklama

Vědomosti dne

Jak obchodovat s akciemi

Svět velkých financí a tradingu na burzách je nyní otevřenější, než kdy dřív. Investiční strategie, které byly dříve výsadou malé skupiny finančníků, jsou dnes přístupné každému, kdo si zřídí účet u brokera, kterých je celá řada. Než se ale investor vrhne do světa obchodování akcií, měl by znát základní termíny a principy.

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Reklama
Reklama