Americké akcie před pátečním projevem šéfa Fedu zaznamenaly pokles

Investoři čekají na páteční projev šéfa centrální banky (Fed) Jeroma Powella na každoročním sympoziu centrálních bankéřů v americkém horském letovisku Jackson Hole.

Americké akcie před pátečním projevem šéfa Fedu zaznamenaly pokles
 Redakce
Redakce

Americké akcie během dnešního obchodování oslabily. Nedařilo se zejména technologickým titulům, jejichž index Nasdaq vykázal pokles o 1,67 procenta na 17.619,35 bodu. Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, klesl o 0,43 procenta na 40.712,78 bodu. Širší S&P 500 odepsal 0,89 procenta na 5570,64 bodu.

Index výrobců polovodičů ztratil 3,44 procenta. Výrazně oslabovaly také akcie výrobce elektromobilů Tesla, jež odepsaly 5,65 procenta.

Reklama

Dolar dnes na devizových trzích zpevňoval a odrazil se od třináctiměsíčního minima vůči euru. Společná evropská měna proti dolaru kolem 20:30 SELČ ztrácela zhruba 0,34 procenta a pohybovala se v blízkosti 1,1109 USD.

Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, ve stejnou dobu přidával 0,45 procenta na 101,49 bodu. Proti japonskému jenu americká měna vykazovala růst o 0,74 procenta na 146,22 JPY. Euro proti jenu zpevňovalo o 0,43 procenta na 162,459 JPY.

Reklama

Americká měna v předchozích dnech klesala kvůli obavám z oslabení ekonomiky a očekávání, že Fed se chystá snížit úrokové sazby. Jak razantní snížení sazeb bude a zda k němu dojde už na zářijovém zasedání je však stále otevřená otázka, uvedla agentura Reuters.

V pátečním projevu Powella budou investoři hledat případné signály o možném rozsahu zářijového snížení úroků a zda Fed plánuje pokračovat se snižováním úroků na každém dalším zasedání před koncem roku.

Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama