Americké akcie ve čtvrtek vzrostly a index S&P 500 uzavřel na rekordní hodnotě

Investoři přivítali řadu novinek, včetně solidních ekonomických údajů z USA, optimistických výsledků společnosti Micron a příslibů dalších stimulačních opatření ze strany Číny. Průmyslový index Dow Jones vzrostl o 0,62 %, zatímco index S&P 500 přidal dalších 0,4 %. Technologický Nasdaq Composite si připsal 0,6 %.

Americké akcie ve čtvrtek vzrostly a index S&P 500 uzavřel na rekordní hodnotě
Timur Barotov
Timur Barotov

Čínské akcie ve čtvrtek opět silně vzrostly, protože nejvyšší představitelé země se ve čtvrtek zavázali navýšit fiskální výdaje a pomoci skomírajícímu realitnímu sektoru. Tato zpráva byla druhým velkým oznámením čínských představitelů o přicházejících stimulech v tomto týdnu. Online maloobchodní giganti Alibaba Pinduoduoa JD.com vzrostly během dne o více než 10 %.

Americká ekonomika rostla ve druhém čtvrtletí anualizovaným tempem 3 %, tedy rychleji, než Wall Street očekávala. Třetí odhad hrubého domácího produktu USA za druhé čtvrtletí, který provedl Úřad pro ekonomickou analýzu, se oproti druhému odhadu, který ukázal 3% anualizovaný růst, nezměnil. Ekonomové odhadovali, že údaj vykáže anualizovaný růst ve výši 2,9 %. Třetí odhad HDP za druhé čtvrtletí potvrzuje, že hospodářský růst byl vyšší než anualizovaný růst o 1,4 %, který byl zaznamenán v prvním čtvrtletí. samostatně údaje amerického ministerstva práce zveřejněné ve čtvrtek ukázaly, že v týdnu končícím 21. září bylo podáno 218 000 žádostí o podporu v nezaměstnanosti, což bylo pod očekáváním Wall Street, která předpokládala 223 000 žádostí. To znamenalo nejnižší úroveň týdenních žádostí o podporu od poloviny května. Ve čtvrtek byly rovněž zveřejněny objednávky zboží dlouhodobé spotřeby za srpen, které zůstaly beze změny, což je lepší výsledek, než Wall Street očekávala pokles o 2,6 %.

Ropa se ve čtvrtek propadla o více než 3 % poté, co deník Financial Times informoval, že Saúdská Arábie je odhodlána začít od 1. prosince rušit dobrovolné snižování těžby, i kdyby to mělo znamenat nižší ceny ropy. Ve čtvrtek se ropa West Texas Intermediate propadla a obchodovala se pod 68 USD za barel.OPEC+ ve snaze podpořit vyšší ceny odložil uvedení dalších barelů na trh. Ropná aliance vedená Saúdskou Arábií ztrácí podíl na trhu ve prospěch USA a dalších zemí produkujících ropu. V loňském roce USA vytěžily rekordní množství ropy a zemního plynu.

Více o akcie nasdaq dow jones usa S&P500

Timur Barotov
Timur Barotov
analytik BHS

Pracuje na pozici analytika u obchodníka s cennými papíry BH Securities a.s., kde odpovídá za tvorbu prognóz a analýzu prostředí na kapitálových trzích s převážným zaměřením na americké trhy. Vystudoval magisterský obor financí na Institutu ekonomických studií Univerzity Karlovy a věnuje se investování již od počátku svých studií. Mezi jeho profesní zkušenosti se řadí i poradenství v oblasti fúzí a akvizic a projektová analytika týkající se valuací společností.

Další články autora
Reklama

Vědomosti dne

Jak obchodovat s akciemi

Svět velkých financí a tradingu na burzách je nyní otevřenější, než kdy dřív. Investiční strategie, které byly dříve výsadou malé skupiny finančníků, jsou dnes přístupné každému, kdo si zřídí účet u brokera, kterých je celá řada. Než se ale investor vrhne do světa obchodování akcií, měl by znát základní termíny a principy.

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Reklama
Reklama