Americkému řetězci Walmart klesl provozní zisk

Výhled je ale příznivější, než Walmart avizoval teprve před méně než měsícem...

Americkému řetězci Walmart klesl provozní zisk
 Redakce
Redakce

Americká společnost Walmart, která je největším maloobchodním řetězcem na světě, ve druhém čtvrtletí zvýšila tržby o 8,4 procenta na 152,86 miliardy dolarů (3,7 bilionu Kč). Provozní zisk téměř o sedm procent klesl a dosáhl 6,85 miliardy USD, uvedla firma v dnešní tiskové zprávě. Výhled je ale příznivější, než Walmart avizoval teprve před méně než měsícem.

Walmart v červenci překvapil investory, když oznámil, že kvůli situaci na trhu počítá v letošním roce s poklesem zisku na akcii o 11 až 13 procent. Po necelém měsíci ale výhled zlepšil a nyní počítá s poklesem o devět až 11 procent. Zdůvodňuje to vyšším prodejem díky výraznějším slevám, ke kterým přistoupil ve snaze vyklidit sklady.

Reklama

Červencová prognóza brala v úvahu reakci spotřebitelů na prudký růst cen prakticky všeho - od zubních past až po benzin. To vše snižuje kupní sílu obyvatel, kteří začali šetřit výrazně více, než Walmart předpokládal. Kvůli tomu řetězec také zlevnil více a větší objem zboží, než původně plánoval, například oblečení. Snaží se tak zredukovat zásoby, ve kterých měl na konci prvního čtvrtletí více než 61 miliard USD.

Na konci druhého čtvrtletí finančního roku 2023, které skončilo v červenci, měl Walmart v zásobách 59,92 miliardy USD. To je pořád asi 25 procent nad úrovní stejného období loni.

Reklama

"Opatření, která jsme přijali ke zlepšení stavu zásob ve Spojených státech, spolu s větší nabídkou výprodeje smíšeného zboží a potravin, ve druhém čtvrtletí vytvářely tlak na ziskové marže i na celoroční výhled," uvedl generální ředitel Doug McMillon.

K růstu celkových tržeb ve druhém čtvrtletí přispěla poptávka po potravinách a dalším zboží denní potřeby. Analytici podle průzkumu společnosti Refinitiv očekávali, že tržby v průměru vystoupí na 150,81 miliardy USD. Pokles provozního zisku o 6,8 procenta je výsledkem slev, slabší poptávky po dražším zboží a vyšších nákladů na pracovní sílu.


Zdroj: ČTK

Reklama

Vědomosti dne

Jak obchodovat s akciemi

Svět velkých financí a tradingu na burzách je nyní otevřenější, než kdy dřív. Investiční strategie, které byly dříve výsadou malé skupiny finančníků, jsou dnes přístupné každému, kdo si zřídí účet u brokera, kterých je celá řada. Než se ale investor vrhne do světa obchodování akcií, měl by znát základní termíny a principy.

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Reklama
Reklama