Argentina povolila geneticky modifikovanou pšenici HB4
Argentina se stala první zemí na světě, která povolila komerčně využívat geneticky modifikovanou...
Argentina se stala první zemí na světě, která povolila komerčně využívat geneticky modifikovanou odrůdu pšenice HB4. Modifikovaná pšenice je výsledkem patnáctileté práce, která měla za cíl vytvořit odrůdu odolnou vůči suchu. Oproti běžné pšenici přináší geneticky pozměněná pšenice o 20 procent vyšší výnosy.
Pro komerční využití pšenice HB4 v Argentině byl zapotřebí souhlas Brazílie. Do té se vyváží 45 procent argentinské úrody pšenice. Dalšími významnými prodejními trhy pro argentinskou pšenici jsou Indonésie, Chile a Keňa. Argentina je čtvrtým největším vývozcem pšenice na světě. V loňském roce vypěstovala 11,3 milionu tun pšenice.
Na dané téma si můžete poslechnout více v podcastu:
Odrůda HB4 byla vyvinuta společností Bioceres ve spolupráci se společností Florimond Desprez, která je jedním z lídrů světového trhu geneticky modifikovaných plodin. Genetická modifikace budí ve světě rozporuplné reakce, protože dosud nebyly prozkoumány její dlouhodobé účinky na fungování ekosystému.
Odborníci z argentinského Národního institutu pro semena již vyjádřili znepokojení, že byla odrůda HB4 schválena. Údajně nebude možné úplně oddělit pěstování geneticky modifikované pšenice od standardních druhů pšenice. Zároveň upozorňují, že novou odrůdu nemusí přijmout spotřebitelé, a proto bude nutné geneticky modifikovanou úrodu prodávat se slevou.
[sc:articleform id=10 articleid=1271]
"Geneticky modifikované plodiny zažívají velký rozmach, protože jejich pěstování je výnosnější než u standardních typů plodin. Na evropském trhu se běžně setkáváme s geneticky modifikovanou kukuřicí, sójou či řepkou."