Cenový chaos ochromuje naše hospodářství

V listopadu došlo k meziročnímu růstu cen průmyslových výrobců o 13,5 procenta. Nic podobného nepamatujeme za...

Cenový chaos ochromuje naše hospodářství
 Redakce
Redakce

V listopadu došlo k meziročnímu růstu cen průmyslových výrobců o 13,5 procenta. Nic podobného nepamatujeme za celou existenci samostatné České republiky. Prudké zdražování nejvíce postihlo odvětví koksu a rafinovaných ropných produktů, kovů a kovodělných výrobků, chemických látek, dřeva, papíru a tisku. Na trhu vzniká cenový chaos, což má negativní vliv na produkci.

Výrazný růst cen byl v listopadu evidován i u stavebních prací, které meziročně zdražily o 7,9 procenta. To navíc bylo doprovázeno zvyšujícími se cenami materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví o 17,1 procenta. Kombinace zdražujících stavebních prací a stavebních materiálů negativně ovlivní výstavbu. Důsledkem bude další růst cen na již výrazně předraženém realitním trhu.

Reklama

 

[sc:mediahub id=395]

Reklama


V neposlední řadě zásadně vzrostly ceny u zemědělských výrobců o 14,6 procenta. Přitom se zvýšily ceny obilovin o 29,1 procenta, olejnin o 31,5 procenta, mléka o 9,3 procenta a skotu o 10,6 procenta. Růst cen zemědělských výrobců zhorší dostupnost potravin a povede ke zdražování ve stravovacích službách.


Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama