ČEZ v pololetí snížil čistý zisk

Energetické skupině ČEZ klesl v prvním pololetí letošního roku čistý zisk meziročně o pět procent na 21,1 miliardy korun. Příčinou byly především nižší zisk z obchodování s komoditami a také dopady odstávek jaderných zdrojů. Provozní zisk společnosti naopak vzrostl. Hospodaření podniku tak překonalo původní očekávání analytiků.

ČEZ v pololetí snížil čistý zisk
 Redakce
Redakce

Firma pokračuje v jednáních o prodeji svých elektráren v Polsku, obdržela na ně několik závazných nabídek. Na přelomu srpna a září by naopak měla definitivně převzít plynárenskou firmu GasNet.

"Výsledky hospodaření Skupiny ČEZ za první pololetí mírně předčily naše výchozí očekávání zejména díky vyššímu zisku z obchodování s komoditami, příznivým tržním podmínkám pro provoz elektráren a pokračující stabilizaci na energetických trzích. Proto jsme navýšili celoroční výhled provozního zisku před odpisy," uvedl předseda představenstva a generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

Reklama

Provozní zisk před odpisy (EBITDA) ČEZ v pololetí naopak navýšil o 6,8 miliardy na 69,2 miliardy korun. Vedení skupiny tak za celý rok nově očekává provozní zisk na úrovni 118 až 122 miliard korun. Zároveň potvrdilo výhled pro čistý zisk za rok 2024 na úrovni 25 až 30 miliard korun.

Hospodářské výsledky ČEZ předčily očekávání analytiků. Například podle Jana Rašky z Fio Banky se pozitivně projevil slušný výkon podniku ve výrobním segmentu, kde roli sehrál zejména cenový efekt. Analytik Komerční banky Bohumil Trampota vyzdvihl vyšší než očekávaný zisk z obchodování s komoditami či nižší náklady. Analytici pozitivně hodnotí také letošní zvýšení cíle EBITDA a nevylučují to, že společnost hospodářské cíle ještě zvýší po třetím čtvrtletí.

Reklama

Společnost zároveň oznámila, že v pololetí navýšila své investice meziročně o 3,6 miliardy na 20,5 miliardy korun. Jednou z největších investic posledních let je letošní akvizice plynárenské firmy GasNet, za kterou polostátní podnik zaplatí 846,5 milionu eur (přes 21,3 miliardy Kč). Finanční ředitel ČEZ Martin Novák dnes uvedl, že skupina by GasNet měla definitivně převzít a začlenit do svého portfolia na přelomu tohoto a příštího měsíce. Ve fungování podniku však výrazně změny neplánuje.

ČEZ pokračuje také ve snaze zbavit se některých svých aktiv v zahraničí. Společnost podle Nováka obdržela několik závazných nabídek na své černouhelné elektrárny Skawina a Chorzów v Polsku. Podnik nyní s jednotlivými uchazeči jedná. O výsledku by podle finančního ředitele mělo být jasno do konce letošního roku.

Skupina ČEZ patří k největším energetickým podnikům v Česku. Jejím většinovým akcionářem je stát, který prostřednictvím ministerstva financí drží zhruba 70 procent akcií. Vloni vydělala 29,6 miliardy korun, čistý zisk společnosti tak meziročně klesl o více než 63 procent. Hlavní příčinou byly mimořádné daně a odvody, na kterých podnik odvedl kolem 40 miliard korun.

Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama