ČNB snižuje úrokové sazby

Mzdy totiž rostou znatelně méně, než čekala, a úrokové sazby redukují už i světově významné centrální banky. Bankovní rada České národní banky dnes rozhodla snížit svoji základní úrokovou sazbu o 25 bazických bodů na 4,25 procenta. Stalo se tak v souladu s převažujícím očekáváním.

ČNB snižuje úrokové sazby
Lukáš Kovanda
Lukáš Kovanda

ČNB tak reaguje na zmírňování inflačních tlaků, jejichž síla zaostává za prognózou ČNB, a to například v oblasti mezd. Růst mezd ve druhém čtvrtletí byl citelně slabší, než s čím ČNB počítala. Dezinflační tlaky v ekonomice však zároveň nejsou až tak silné, aby se ČNB vrátila k úrokovým redukcím hned o 50 bazických bodů. ČNB by měla ve snižování úrokových sazeb pokračovat i ve zbytku letošního roku, na jehož konci tak základní sazba bude na úrovni 3,75 procenta.

Pokles úrokových sazeb umožňuje nejen zmírňování inflačních tlaků v ČR, ale také snižování úrokových sazeb ve světě – klesající trend vykazují již jak úrokové sazby stanovované Evropskou centrální bankou, tak ty, jež stanovuje americká centrální banka. To České národní bance dává další prostor k redukci sazeb svých, neboť se snižují tlaky na proinflační oslabování koruny, které takový krok vyvolá. Redukce úroků zároveň může oživit spotřebu nebo průmyslovou výrobu, které stále nejsou v optimální kondici.  

Více o česko ekonomika inflace

Lukáš Kovanda
Lukáš Kovanda
hlavní ekonom Trinity Bank

Lukáš Kovanda, Ph.D., je český ekonom a autor ekonomické literatury. Působí jako hlavní ekonom Trinity Bank. V letech 2020-2022 byl členem Národní ekonomické rady vlády, která se zaměřovala zejména na boj s ekonomickými důsledky šíření onemocnění COVID-19. Je činný také jako socioekonomický analytik při Organizaci spojených národů (OSN). Analyzuje a komentuje makroekonomická témata, investice i nové fenomény typu sdílené ekonomiky, kryptoměn či fintechu. Sleduje vývoj (geo)politické a ekonomické situace ve světě a v České republice.

Další články autora
Reklama

Vědomosti dne

Jak obchodovat s akciemi

Svět velkých financí a tradingu na burzách je nyní otevřenější, než kdy dřív. Investiční strategie, které byly dříve výsadou malé skupiny finančníků, jsou dnes přístupné každému, kdo si zřídí účet u brokera, kterých je celá řada. Než se ale investor vrhne do světa obchodování akcií, měl by znát základní termíny a principy.

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Reklama
Reklama