Držte si klobouky. Inflace strmě narůstá

Z meziročního pohledu dosáhla míra inflace v říjnu letošního roku na úroveň 5,8 procenta, což bylo o...

Držte si klobouky. Inflace strmě narůstá
 Redakce
Redakce

Z meziročního pohledu dosáhla míra inflace v říjnu letošního roku na úroveň 5,8 procenta, což bylo o 0,9 procentního bodu více než v září. Jedná se o nejvyšší meziroční růst cen od října 2008, kdy inflace dosáhla na úroveň 6,0 procenta. Ohromující je i zrychlení cenového růstu, které je nejvyšší od ledna 2012.

Inflace se opět vzdálila od svého tolerančního pásma. Z tohoto důvodu mohou přijít další reakce České národní banky. Ta pravděpodobně bude pokračovat ve zvyšování úrokových sazeb, což bude zpomalovat hospodářský růst České republiky. Navíc se nastavení měnové politiky v naší zemi ještě více vzdálí od nastavení v eurozóně.

Reklama

 

[sc:mediahub id=376]

Reklama


Růst cen se týká drtivé většiny zboží a služeb v ekonomice. Ceny zboží úhrnem vzrostly o 5,4 procenta a ceny služeb o 6,6 procenta. Nejvíce problematický je zrychlující růst cen nájemného, který může vytvářet vážné sociální problémy. Zároveň se zdražuje vodné a stočné i tuhá paliva. Nově se ve statistikách začaly projevovat vyšší ceny elektřiny a zemního plynu. U nich lze v následujících měsících očekávat skokový růst.

 

Zdražování pohonných hmot o 26,8 procenta může snižovat mobilitu lidí. Těm se navíc skokově zvyšují ceny vybraných potravin, stravovacích služeb, oděvů a obuvi. Prudký růst o 12,8 procenta nastává i u nákladů vlastnického bydlení. To je důsledek růstu cen stavebních materiálů a prací. Navíc nedostatek nemovitostí na trhu tlačí na zvyšující se ceny nových bytů, což se promítá do takzvaného imputovaného nájemného.


Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama