Důležité zasedání Evropské centrální banky

Obchodní válka mezi Spojenými státy a Čínou, pokles poptávky v automobilovém sektoru, brexit, geopolitická nejistota...

Důležité zasedání Evropské centrální banky
 Redakce
Redakce

Obchodní válka mezi Spojenými státy a Čínou, pokles poptávky v automobilovém sektoru, brexit, geopolitická nejistota ve světě, obavy o italský rozpočet – to vše se odráží na celosvětové aktivitě ve zpracovatelském sektoru. 

Situace se začíná vyhrocovat. V pátek po závěru obchodování Čína ohlásila pokles indexu PMI ve zpracovatelském sektoru. Dnes ohlásilo Německo, že tamní index PMI ve zpracovatelském sektoru poklesl na nejnižší úroveň od roku 2012. Aktivita ve zpracovatelském sektoru eurozóny poklesla v květnu čtvrtý měsíc v řadě a nachází se nejníže za šest let.

Reklama


Ve čtvrtek zveřejní Evropská centrální banka (ECB) závěry svého zasedání. Výše uvedené údaje určitě budou centrální bankéři probírat a lze očekávat, že ovlivní jejich budoucí kroky. Dočkáme se od ECB nějaké konkrétní akce? Představí ECB konkrétní detaily programu TLTRO 3, tedy nového kola víceletých zvýhodněných úvěrů pro bankovní sektor? 

Reklama


Další informace, na které budou investoři ve čtvrtek čekat, se týkají projekcí ekonomického růstu v eurozóně na letošní i příští rok. Tyto informace ukážou, jaké obavy mají centrální bankéři z budoucího ekonomického vývoje či jaká jsou jejich inflační očekávání.


[sc:articleform id=1 articleid=711]




"Před zasedáním ECB panuje na trhu mnoho otázek. Jak zareaguje Evropská centrální banka na uvadající ekonomický růst či oslabující inflační tlaky? Může ECB přistoupit na další snížení úrokových sazeb? Jistě lze říci pouze to, že v současném prostředí evropské banky trpí podobně jako trh s dluhopisy. Čtvrtek bude dnem, který může na řadu otázek přinést odpovědi."

Kamil Bednář, Senior Equity Trader BHS
Reklama

Vědomosti dne

Jak obchodovat s akciemi

Svět velkých financí a tradingu na burzách je nyní otevřenější, než kdy dřív. Investiční strategie, které byly dříve výsadou malé skupiny finančníků, jsou dnes přístupné každému, kdo si zřídí účet u brokera, kterých je celá řada. Než se ale investor vrhne do světa obchodování akcií, měl by znát základní termíny a principy.

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Reklama
Reklama