Gazprom podepsal smlouvu s íránskou ropnou firmou

Národní íránská ropná společnost (NIOC) a ruský plynárenský gigant Gazprom podepsaly memorandum o porozumění v hodnotě 40 miliard dolarů...

Gazprom podepsal smlouvu s íránskou ropnou firmou
 Redakce
Redakce

Národní íránská ropná společnost (NIOC) a ruský plynárenský gigant Gazprom podepsaly memorandum o porozumění v hodnotě 40 miliard dolarů (přes 957 miliard Kč). S odvoláním na íránská média o tom dnes informovala Reuters.

Gazprom podle tiskové agentury íránského ministerstva ropného průmyslu SHANA pomůže společnosti NIOC s rozvojem plynových polí Kiš a Severní Pars a také šesti ropných polí. Ruská plynárenská firma, nad kterou má kontrolu Kreml, se bude rovněž podílet na dokončení projektů zkapalněného zemního plynu (LNG) a výstavbě plynovodů pro vývoz plynu.

Reklama

Írán má po Rusku druhé největší zásoby zemního plynu na světě. Americké sankce však tomuto blízkovýchodnímu státu zamezují v přístupu k technologiím a zpomalují vývoz této suroviny.

Dohodu podepsali generální ředitelé obou společností při on-line ceremoniálu v den, kdy ruský prezident Vladimir Putin přijíždí do Teheránu. Setká se tam s íránským prezidentem Ebráhímem Raísím a s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem. Jednat budou například o válce v Sýrii, s Erdoganem se bude Putin bavit rovněž o dohodě, jejímž cílem je obnovit vývoz ukrajinského obilí přes Černé moře. Vývoz tam vázne kvůli blokádě, protože jih Ukrajiny má pod kontrolou Rusko.

Reklama

Putinovu návštěvu Teheránu, jeho první známou zahraniční cestu od začátku invaze ruských vojsk na Ukrajinu, pozorně sledují hlavně v zahraničí. Vlivem invaze se překreslil zejména světový trh s ropou a zemním plynem. Tyto komodity výrazně zdražily, což přispívá k vyšším životním nákladům a obecně k vysoké inflaci ve světě.


Zdroj: ČTK

Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama