GEVORKYAN vykázal meziročně 9,94% růst tržeb a 17,51% růst zisku EBITDA

Společnost cílí na splnění stanoveného ročního plánu...

GEVORKYAN vykázal meziročně 9,94% růst tržeb a 17,51% růst zisku EBITDA
 Redakce
Redakce

Globální dodavatel a technologický lídr v oboru práškové metalurgie, společnost GEVORKYAN, a.s., uveřejňuje své finanční výsledky za 3 čtvrtletí roku 2022 a aktuální zprávu o investiční a provozní činnosti nejen v návaznosti na své červnové IPO. Společnost GEVORKYAN, a.s. vykázala za 3 čtvrtletí roku 2022 tržby z prodeje výrobků a služeb na úrovni 40,69 mil. EUR a zisk EBITDA 12,33 mil. EUR, což implikuje EBITDA marži na úrovni 30,29 %. V meziročním srovnání se stejným obdobím předchozího roku to znamená 9,94% nárůst tržeb a 17,51% nárůst zisku EBITDA. Z hlediska naplněnosti ročního finančního plánu k 30.9.2022 a jejího porovnání se stejným obdobím minulého roku se u tržeb jedná o lepší výsledek (69,56 % k 30.9.2022 oproti 68,58 % k 30.9.2021) a u zisku EBITDA o nevýrazný rozdíl (65,54 % v roce 2022 oproti 66,04 % v roce 2021). Vzhledem k tomu, že finanční výsledky společnosti bývají ke konci roku akcelerovány, společnost cílí na splnění stanoveného ročního plánu. Trend akcelerace výsledků je ostatně možné vypozorovat z tabulky níže.

V uplynulých 3 čtvrtletích společnost dále vykázala provozní zisk na úrovni 5,95 mil. EUR a v porovnání se stejným obdobím minulého roku tak vykázala růst této položky o 8,56 %. Zisk před zdaněním (EBT) společnost vykázala na úrovni 3,73 mil. EUR, což znamená 4,54 % nárůst oproti stejnému období minulého roku a překonání plánu o 6,39 %. Vybrané položky finančních výsledků k 30.9.2022, jejich porovnání se stejným obdobím minulého roku, porovnání s celým rokem 2021 a s finančními plány, je možné vidět v následující tabulce.

Reklama



Reklama


Aktuální zprávy ze společnosti

  • V průběhu 3. čtvrtletí společnost pokračovala v realizaci svých rozvojových plánů. Příkladem lze zmínit následující projekty:
  • Na konci září do závodu společnosti dorazil 300 tunový lis SACMI, pro který se hloubila a betonovala jáma, jejíž popis a fotografie byly uveřejněny v minulé tiskové zprávě. Vykládka tohoto lisu trvala celý den a pro jeho umístění do provozu musela být otevřena střecha a lis musel být spuštěn jeřábem.
  • V laboratoři byl dvakrát vyměněn 3D měřící souřadnicový stroj Zeiss-Duramax za novější řadu.
  • Pokračovaly intenzivní práce na vnitřní části nové výrobní haly (kolaudace v listopadu 2022).
  • Byla pořízena a nainstalována další automatická linka spolu s robotem značky Kawasaki, která slouží k třídění výrobků pro odběratele.
  • Byla dokončena první fáze přestavby skladu materiálu.
  • Společnost se dále zúčastnila několika přednášek nebo workshopů. Jednalo se například o:
  • Prezentaci inovací ve společnosti GEVORKYAN na Festivalu inovací INOVATO.
  • Workshop „Iba logo nestačí“, který byl organizovaný Úřadem průmyslového vlastnictví SR.
  • Panelovou diskusi v rámci předávání ocenění Diamanty slovenského byznysu 2022.
  • Panelovou diskusi, kterou pořádala Czech Private Equity and Venture Capital Association.


Upozornění

Tento dokument v žádném ohledu neznamená nabídku nebo výzvu k prodeji nebo nákupu cenných papírů. Údaje zde obsažené mají čistě informativní charakter a pro jejich kontext a vysvětlení doporučujeme kontaktovat zástupce společností VERSUTE INVESTMENTS s.r.o. nebo GEVORKYAN, a.s. uvedené níže. Veřejná nabídka akcií v České republice proběhla na základě prospektu akcií vyhotoveného podle Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2017/1129 o prospektu, který je k dispozici na webových stránkách společnosti GEVORKYAN, a.s.

Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama