Hotovosti se blýská na horší časy. EU plánuje přísnější regulace

V rámci boje proti praní špinavých peněz a financování terorismu se již delší dobu hovoří o nutnosti...

Hotovosti se blýská na horší časy. EU plánuje přísnější regulace
 Redakce
Redakce

V rámci boje proti praní špinavých peněz a financování terorismu se již delší dobu hovoří o nutnosti regulovat hotovostní transakce. Nyní tento boj dostává konkrétnější kontury v oficiálních dokumentech sloužících k rozhodování Evropské komise. Té je boj proti hotovostním transakcím sympatický a má v plánu se jím zabývat v probíhajícím prvním čtvrtletí letošního roku.

V Evropské komisi má tuto problematiku na starost její místopředseda Valdis Dombrovskis, který si již několikrát stěžoval, že členské státy důsledně nedodržují rámcová pravidla Evropské unie v oblasti boje proti praní špinavých peněz. Pravděpodobně proto dojde k prosazení jednotného souboru pravidel pro provádění hotovostních transakcí ve všech zemích Evropské unie.

Reklama


Na dané téma si můžete poslechnout více v podcastu:

Reklama

<iframe style="border: none" src="//html5-player.libsyn.com/embed/episode/id/17682740/height/90/theme/custom/thumbnail/yes/direction/backward/render-playlist/no/custom-color/00263e/" height="90" width="100%" scrolling="no"  allowfullscreen webkitallowfullscreen mozallowfullscreen oallowfullscreen msallowfullscreen></iframe>

 

Uvažuje se například o stanovení limitu pro hotovostní transakce. Ten již v současné době existuje v 18 z 27 zemí Evropské unie. Nejnižší limit na úrovni 500 eur platí v Řecku a nejvyšší na úrovni 15 000 eur je zaveden v Chorvatsku. Devět unijních států však žádné limity nemá stanovené.

 

Při úvahách nad jednotným limitem pro hotovostní transakce v Evropské unii je zmiňována částka 10 000 eur. To shodou okolností odpovídá limitu, který je platný v České republice. Pro naši zemi by se tedy nic nezměnilo, ale pro jiné země Evropské unie by to mohl být zásadní průlom směrem k bezhotovostní ekonomice.

 

Evropská komise ve svých úvahách vychází z odborných stanovisek, podle kterých hotovost výrazně usnadňuje praní špinavých peněz, a dokonce je v pozici první volby, ke které se uchylují zločinci při provádění nekalých transakcí. Naopak spotřebitelé využívají hotovost méně než v minulosti a je u nich jasně patrná rostoucí obliba bezhotovostních plateb.


[sc:articleform id=10 articleid=1516]



"Hotovostní transakce se zřejmě budou postupně omezovat. To by však nemělo vyústit k jejich úplnému zrušení. Hotovost hraje v ekonomice důležitou roli a slouží jako obrana proti hluboce záporným úrokovým sazbám na bankovních účtech."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS
Reklama

Vědomosti dne

Jak obchodovat s akciemi

Svět velkých financí a tradingu na burzách je nyní otevřenější, než kdy dřív. Investiční strategie, které byly dříve výsadou malé skupiny finančníků, jsou dnes přístupné každému, kdo si zřídí účet u brokera, kterých je celá řada. Než se ale investor vrhne do světa obchodování akcií, měl by znát základní termíny a principy.

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Reklama
Reklama