Inflace dosáhla horní hranice tolerančního pásma

V březnu zrychlil meziroční růst spotřebitelských cen na 3,0 procenta...

Inflace dosáhla horní hranice tolerančního pásma
 Redakce
Redakce

V březnu zrychlil meziroční růst spotřebitelských cen na 3,0 procenta, což bylo o 0,3 procentního bodu více než v únoru. Míra inflace již dosáhla horní hranice tolerančního pásma. V následujících měsících nelze vyloučit, že se míra inflace dostane nad své toleranční pásmo, což by zřejmě vyvolalo odezvu České národní banky, jejímž hlavním posláním je udržovat cenovou stabilitu.

Růst spotřebitelských cen byl znatelný především v oddíle potravin a nealkoholických nápojů. Ceny brambor se meziročně zvýšily o 74,5 procenta. Tento stav lze označit jako bramborovou krizi, která byla vyvolána špatnou úrodou a drahým dovozem ze zahraničí. Pro lidi je však nejsložitější poradit si se zvyšováním cen v oddíle bydlení. Ceny nájemného meziročně vzrostly o 3,6 procenta a ceny elektřiny dokonce o 11,9 procenta. To zásadním způsobem navyšuje výdaje domácností, které tak přicházejí o podstatnou část ze svých narůstajících příjmů.

Reklama

 

Inflační tlaky jsou způsobeny především zvyšováním mezd a důchodů. Nezanedbatelný vliv má i špatná úroda z loňského roku. Vliv dovozu na růst inflace naopak slábne. I přes současný růst je cenová hladina v České republice nižší než v západní Evropě. Vyšší míru inflace proto můžeme vnímat jako nástroj dohánění cenové hladiny ve vyspělých zemích. Z těchto důvodů je možné krátkodobě udržovat míru inflace lehce nad inflačním cílem. Neměli bychom však dopustit, aby se míra inflace pohybovala dlouhodobě mimo své toleranční pásmo, protože to by poškodilo drobné střadatele a zvýšilo nejistotu investorů.


[sc:articleform id=12 articleid=890]



"Lidé si v letošním roce musí zvykat na rychlý růst spotřebitelských cen. Nejvíce přitom zdražují nezbytné položky spotřebního koše jako jsou potraviny, energie či nájmy. Lidé tak kvůli vyšším cenám přichází o podstatnou část ze svých rostoucích mezd a důchodů."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS
Reklama

Vědomosti dne

Jak obchodovat s akciemi

Svět velkých financí a tradingu na burzách je nyní otevřenější, než kdy dřív. Investiční strategie, které byly dříve výsadou malé skupiny finančníků, jsou dnes přístupné každému, kdo si zřídí účet u brokera, kterých je celá řada. Než se ale investor vrhne do světa obchodování akcií, měl by znát základní termíny a principy.

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Reklama
Reklama