Inflace nabrala vražedné tempo

Z meziročního pohledu dosáhla míra inflace v listopadu na úroveň 6,0 procenta, což bylo o 0,2 procentního bodu více...

Inflace nabrala vražedné tempo
 Redakce
Redakce

Z meziročního pohledu dosáhla míra inflace v listopadu na úroveň 6,0 procenta, což bylo o 0,2 procentního bodu více než v říjnu. Stejný růst spotřebitelských cen jsme naposledy zažili v říjnu 2008. Vražedné tempo inflace bude mít mnoho obětí. Tou hlavní budou úspory českých domácností, které postupně ztrácí svou kupní sílu.

Inflace se dál vzdaluje od svého tolerančního pásma a pohybuje se na trojnásobku cílované úrovně. Z tohoto důvodu mohou přijít další úpravy v měnové politice. Česká národní banka však již pravděpodobně nebude zvyšovat úrokové sazby tak vysokým tempem jako doposud. Růst úroků totiž bude bránit oživení naší ekonomiky, která se vzpamatovává po koronavirové krizi hůře a pomaleji, než jsme doufali.

Reklama

 

[sc:mediahub id=392]

Reklama


Růst cen se týká drtivé většiny zboží a služeb v ekonomice. Ceny zboží úhrnem vzrostly o 5,0 procenta a ceny služeb o 7,5 procenta. Lidem se letos nevyplatí péct cukroví. Kromě drahých energií si připlatí 26,8 procenta za máslo. Prodraží se i objíždění příbuzných o svátcích. Ceny pohonných hmot stouply o 32,8 procenta. Hlouběji do kapsy si budou muset sáhnout i lidé, kteří sváteční dny spojují s neřestmi. Výrazně totiž roste cena alkoholických nápojů i tabáku.


Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama